Elden Kira Ödeyenlere Ceza Geliyor: Yeni Düzenleme Yolda!

Kira ödemelerini elden yapan ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira ödemelerinin yalnızca banka veya PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiren yeni bir düzenlemeyi devreye almayı planlıyor. Buna göre, kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapmayanlar için ciddi cezalar uygulanacak.

11.09.2024-13:29 - (Son Güncelleme: 11.09.2024-13:29) Elden Kira Ödeyenlere Ceza Geliyor: Yeni Düzenleme Yolda!

Gelir İdaresi Başkanlığı, "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı internet sitesinde görüşe açtı. Bu taslağa göre, tüm kira ödemeleri artık banka veya PTT üzerinden yapılacak. Daha önce yalnızca iş yeri kiralamalarında ve 500 lirayı aşan konut kiralamalarında bu zorunluluk varken, yeni düzenleme ile sınır tamamen kaldırılıyor.

Cezalar Yolda: Kiracı da Sorumlu

Yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemeye göre, kira ödemelerini elden yapanlara, her bir tespit için kira tutarının %10'u oranında ceza kesilecek. Kesilecek ceza tutarı en az 5 bin lira olacak. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kiracıya ceza kesilmeyecek. Yeni düzenlemede, kiracıların da sorumluluğu artıyor ve cezalar genişletiliyor.

Kayıt Dışılığı Engelleme Amacı

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin amacının kira ödemelerinde kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, yeni sistemin kira artışlarının kontrol altına alınmasına ve kira gelirlerinin vergilendirilmesinin sağlanmasına yardımcı olacağı belirtildi. E-kontrat sistemi ile bu düzenlemenin entegre edilmesiyle, kira gelirleri üzerinden vergi kaçaklarının önlenmesi hedefleniyor.

Cezalar Yükseliyor

Düzenlemeyle birlikte kesilecek ceza üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılıyor. Bu kapsamda, kira ödemelerinin resmi yollarla yapılması, ev sahipleri ve kiracılar açısından büyük önem taşıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal