Elazığ’da korkutan görüntü: Zemin sıvılaşması

Elazığ’da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede zemin sıvılaşması gerçekleştiği gözlemlendi.

22.02.2023-12:32 - (Son Güncelleme: 22.02.2023-17:53) Elazığ’da korkutan görüntü: Zemin sıvılaşması

Elazığ’da 17 Şubat’ta gerçekleşen 4.6 büyüklüğündeki depremde zemin sıvılaşması oluştu. Yolüstü köyünde metrelerce uzanan fay hattındaki zemin sıvılaşması bir vatandaşın cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

Elazığ’da 17 Şubat günü saat 18.34’te merkez üssü Yolüstü köyü olan 4.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Zemin sıvılaşması meydana geldi

Yerin 7 kilometre altında meydana gelen depremde olumsuzluk yaşanmadı. Depremin sonrasında Yolüstü köyünde metrelerce uzanan yarıklar ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde yarığın, fay hattının zemininde sıvılaşma tespit edildi.

Yerel halk tarafından cep telefonu kamerası ile çekilen görüntüler, görenleri şaşkına çevirdi. Bölgeler uzmanlar tarafından detaylı araştırmalar yapılacağı ifade edildi.

Zemin sıvılaşması sallantı arından suya doymuş materyallerin sıkılığına kaybetmesi ve katı halden sıvıya hale geçmesi durumunda görülebilir. Bu durumda yapılarda çökmeler yaşanabilir ya da olduğu konuma batabilir.

Yapıların çökmesine ya da batmasına neden olabilir

Katı zemin özelliğini kaydeden malzeme, su ile birlikte toprak zemin içerisinde olduğu çatlakj ve fiksürlerden yüzüne doğru hareket eder. Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de tek veya art arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir.

Zemin sıvılaşmasının olası sonuçları

Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir. Sıvılaşan zeminde, küçük kayma gerilmeleri büyük şekil değiştirmelere sebep olur veyapılarda zemin göçmesi hasarları meydana gelir. Bir zeminin sıvılaşması esas olarak; zeminin gevşekliğine, daneler arasındaki bağa, kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır.

Sıvılaşma nerelerde görülür?

Özellikle, kil bulunmayan kum ve siltler ve bazen çakıllar sıvılaşma potansiyeline sahiptirler. Deprem sırasında oluşan deprem dalgaları suya doymuş daneli tabakalardan geçerken dane yerleşim düzenini değiştirir ve bu durum gevşek olarak bulunan danelerin göçerek yerleşmesine ve sıkışmasına sebep olur.

YORUM YAZ..
Modal