Eksikliği Bebeğinizin Zeka Gelişimini Engelliyor!

Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen endokrin bozukluğu çocuk sahibi olmayı engelleyebiliyor. Aynı zamanda bebeklerde istenmeyen olumsuz sonuçlar doğurabilir. Peki, bebeklerde zeka geriliğine neden olan durumlar nelerdir? Detaylar haberimizde…

05.06.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 05.06.2020-11:05) Eksikliği Bebeğinizin Zeka Gelişimini Engelliyor!

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Tiroid bezinin her türlü büyümesine guatr denilir. Gebelikte tiroid bezi bir miktar fizyolojik olarak büyüyebilmektedir. Gebelikte antikorların pozitifliği tiroid fonksiyonları normal olsa bile düşüğe neden olabilir. Tiroid antikorları pozitifliği tüp bebek tedavisi başarısızlığı için risk faktörlerindendir” dedi.

Tiroid hastalığını belirtileri gebelik belirtileriyle karışabildiğinin altını çizen Dr. Gökosmanoğlu, “Guatr, gebelik öncesinde tanı konmuş olabileceği gibi gebelik esnasında da gelişebilir. Tiroid hastalığı belirtilerinin gebelikte gözlenen belirtilerle çarpıntı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik ile benzer olması tanı ve tedaviyi geciktirebilir, bu nedenle hastaların endokrin muayenesi olması önemlidir” ifadelerini kullandı.

İYOT EKSİKLİĞİ ZEKA GERİLİĞİNE NEDEN OLUYOR!

Gebelik sürecinde yaşanan iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine neden oluyor diyen Dr. Gökosmanoğlu, “Gebelikte iyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz, deniz ürünleri ve iyottan zengin gıdalar ve gıda ekleri ile günlük 150 – 200 mikrogram iyot alınması sağlanmalıdır. İyot eksikliği düzeltilmezse, ağırlık derecesiyle bağlantılı olarak bebeğin zeka düşüklüğünden, ağır gelişme ve sinir sistemi bozukluklarına varan tablolar ortaya çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.

Tiroid hormon yetmezliğinin anne ve bebek üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığını anlatan Uzman Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, hamile olan kadınların %2'sinde hipotiroidi geliştiğini, bunun da haşhimato tiroiditine bağlı olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:

“Hem annede hem de bebek üzerinde tiroid hormon yetmezliğinin olumsuz etkileri vardır. Annede düşükler, gebelik zehirlenmeleri, doğum sonrası kanama riski, halsizlik, kansızlık, bebekte ise doğumsal hipotiroidi, çocukta zeka ve bilişsel fonksiyon bozuklukları bulunur. Bu nedenlerle annede saptanan hipotiroidi çok önemlidir.

DÜŞÜĞE NEDEN OLUYOR…

Gebelerde hipertiroidi (zehirli guatr) yüzde 0,2 - 1 sıklıkla rastlanmaktadır. Vakaların çoğu graves hastasıdır. Zehirli guatr, annede düşük, gebelik ile ilişkili hipertansiyon, erken doğum eylemi, anemi, enfeksiyon, kalp ritim bozuklukları ve daha ilerlemiş olgularda kalp yetmezliği ve tiroid krizine yol açabilir. Bebek açısından anne karnında gelişme geriliği, ölü doğum ve erken doğuma neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı gebelerin endokrinoloji kliniklerinde takibi ve tedavisi hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir.”

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal