Ekonomide rüzgar tersine döndü: Yabancı yatırımcılar kesenin ağzını açtı

Ekonomideki adımların ardından gözlerini yeniden Türkiye’ye çeviren yabancı yatırımcılar, hedeflerini daha da büyüterek 1 yıl içinde 18,6 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı.

15.02.2024-09:52 - (Son Güncelleme: 15.02.2024-17:46)

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında atılan kritik ekonomi adımları, yabancı yatırımcının ilgisinin yeniden Türkiye’ye kaymasını sağladı. Türkiye hali hazırda faaliyetini sürdüren yatırımcılar ise hedeflerini daha da artırarak yollarına devam ediyor.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) üyesi olan 33 ülkeden 274 uluslararası şirketin Türkiye'deki üst düzey yöneticileriyle (CEO) gerçekleştirilen ankete göre, Türkiye'deki yabancı yatırımcılar, gelecek 6 ay içinde ihracatlarını, çalışan sayılarını ve yatırım miktarlarını artırmayı planlıyor. Ankete katılan şirketlerin öngörüleri, Türkiye ekonomisine duyulan iyimserliğin arttığını gösteriyor. YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova ve Engin Aksoy'un açıklamalarına göre, yabancı sermaye için önemli olan makroekonomik istikrar ve öngörülebilirlik unsurları Türkiye'nin cazibesini artırıyor.

İyileşme başladı

Akşam’da yer verilen habere göre; YASED Başkanı Engin Aksoy, anket sonuçlarında bir iyileşme ortamının oluştuğunu söyleyerek, "Geçmiş ankette, iş ve yatırım ortamı açısından gelecek 6 ay için kötüleşme beklentisi yüzde 37 iken bu oran yüzde 25'e geriledi. Bunun ana nedeni; para politikalarının uygulanmaya başlanması ve de OVP'de uluslararası doğrudan yatırım stratejilerinde aslında atılması gereken adımların büyük çoğunun adreslenmiş, planın içinde yer alıyor olması. Olumlu sinyaller görüyoruz" diye konuştu. Son dönemde enflasyonla mücadele konusunda atılan adımları da olumlu bulduklarını belirten Aksoy, "Ama bunların devam etmesini ve yapısal reformlarla desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye Yatırım

21 ülke ile rekabet halindeyiz

Türkiye’nin Pazar büyüklüğü, ekosistem, maliyet gibi konularda birçok ülkeden önde olduğunu belirten Aksoy, Türkiye'nin yabancı sermayeyi çekebilmesi için vergi teşvikleri, altyapı lojistik, risk göstergeleri ve düzenleyici çerçeve olmak üzere diğer dört kriterde de gelişme göstermesi gerektiğini belirtti. Bu kriterlerde iyileşmenin sağlanması durumunda, Türkiye'nin rekabet ettiği 21 ülke arasında ikinci 10'luk kümedeki yerini, ilk 10'a taşıyabileceğini ifade eden Aksoy, böylece Türkiye'nin uluslararası yatırımdan aldığı payı yüzde 1'den yüzde 1.5'e çıkarabilmesinin mümkün olabileceğini vurguladı.

85 bin tedarikçi 

YASED Genel Sekreteri Aksoy, Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırım sermayesini yüzde 85 oranında temsil ettiklerini belirterek, "Bu şirketlerde bugün 1.3 milyon kişi istihdam ediliyor, bu da kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 9'una denk geliyor. Ayrıca, ülkemizin gerçekleştirdiği ihracatın ortalama yüzde 30'u yine bu şirketlerce gerçekleştiriliyor. YASED şirketleri, Türkiye'de çalıştığı 85 bin tedarikçisi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

30 milyar dolarlık potansiyel var

Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 22 düşüşle 10.6 milyar dolara geriledi. 2022'de 13.7 milyar dolar olan bu rakam, Avrupa Birliği'nin (AB) yatırım sermayesi girişlerindeki yüzde 53'lük payıyla ana kaynak olma eğilimini sürdürdü. Engin Aksoy, Türkiye'nin yabancı yatırımcı çekme performansının yıllık 13 milyar dolar civarında seyrettiğini ifade ederek, belirlenen 8 kriterin tamamlanması durumunda yılda 25-30 milyar dolarlık yatırımın mümkün olabileceğini dile getirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal