Ekonomide Kayıt Dışılık ve Sahte Belge Kullanımına Yapay Zeka Denetimi Geliyor

2025-2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, ekonomideki kayıt dışılık ve sahte belge kullanımına karşı önemli adımlar atılacak. Yapay zeka imkanlarının devreye alınacağı bu yeni dönemde, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesi hedefleniyor.

06.09.2024-14:07 - (Son Güncelleme: 06.09.2024-14:07) Ekonomide Kayıt Dışılık ve Sahte Belge Kullanımına Yapay Zeka Denetimi Geliyor

AA muhabirinin OVP'den derlediği bilgilere göre, kayıt dışı istihdam ve sahte belge kullanımıyla mücadelede teknolojik altyapılar güçlendirilecek. Yapay zeka tabanlı analiz teknikleri ve veri entegrasyonuyla denetim faaliyetleri genişletilecek. Bu sayede ekonominin daha sağlıklı büyümesi ve kayıt dışılıkla mücadelenin etkinleşmesi amaçlanıyor.

Vergi Kaçağına Yapay Zeka İle Müdahale

Vergi kaçakçılığını ve sahte belge kullanımını önlemek amacıyla ileri analiz teknikleri kullanılacak. Özellikle Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi, mali ve ekonomik verilerin entegrasyonuyla geliştirilerek, mükellef bazlı risk senaryoları oluşturulacak. Yapay zeka destekli sistemler, sahte belgelerin tespitinde önemli bir rol oynayacak ve vergi denetimlerinin doğruluğunu artıracak.

Vergiye Gönüllü Uyum Artırılacak

Denetimlerin artırılmasıyla birlikte vergiye tabi işlemler daha yakından izlenecek ve mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun teşvik edilmesi sağlanacak. Dijital takip sistemleri sayesinde vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomik faaliyetler anında tespit edilerek önleyici tedbirler alınacak.

Kamu İşletmeciliğinde Reform

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) için yönetim reformları da gündemde. KİT'lerin faaliyetleri makroekonomik ve sosyal politikalarla uyum içinde sürdürülecek. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda, kamu maliyesinde sürdürülebilirlik desteklenecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal