Ekonomide Emek Nedir?

İşletmeler ya da firmaların üretimi gerçekleştirebilmek için kullandığı doğal kaynaklar (ham madde), emek yani iş gücü, sermaye ve girişim üretim faktörü olarak tanımlanır.

27.07.2020-10:41 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:37) Ekonomide Emek Nedir?

Üretim faktörleri arasında olan doğal kaynaklar ham madde ve topraktan meydana gelir, tesisin inşası için gereken tüm ham madde ya da arazi gibi gayrimenkul doğal kaynaktır.

Emek İnsanın Kafa Ve Vücut Çabasıdır

Üretim faktörlerinden bir diğeri olan emek insanın kafa ve vücut çabasıdır, ulusal ekonomide istihdam edilen iş gücünü temsil eden emek faktörü içinde vasıfsız bir işçiden işletmenin yönetici kadrosuna kadar tüm çalışanlar yer alır. Bir bireyin emek faktörü içinde yer alabilmesi için alın terine karşılık olarak belirlenen bir ücreti alıyor olması gerekir. Emek faktörünün değer yaratan tek faktör mü olduğu ya da üretim faktörlerinden sadece biri olduğu mu onuşu yüzyıllardır tartışma konusudur.

Emek Faktörünün EkonomideKi Rolü

Ekonomi teorilerinde değeri belirleyen faktörlerin ne olduğu emek faktörünün ekonomideki rolü yıllarca hep tartışma konusu olmaya devam eder. İktisat teorisinde emek piyasa analizi mal analizi şeklinde yürütülmektedir. Ekonomide Emek Nedir? Emek gücü kişinin mal ve hizmet üretme gücüdür, emek zaman ise işin cari akışı süresidir. Emek piyasada alınıp satılabilen bir aldır aslında, kapitalistin kar elde etmek için emek gücüne ihtiyacı vardır.

Emek Gücünün Değerini Ne Belirler?

Peki, emek gücünün değerini ne belirler? Emek gücünün değeri işçi ve ailesinin bir günlük ihtiyaçlarının karşılandığı ve sosyal yaşamında gerekli olan zamandır. Ekonomide Emek Nedir? Bir günlük çalışma ile işçi ve ailesinin sadece bir günlük ihtiyaçlarını karşılayacak oranda para kazanılıyorsa ve emek verimliliği daha fazlasını kazanmaya yetmiyorsa işçinin sömürülmesi mümkün değildir. Emek zamanın emek gücünü aşması durumunda artık değer doğar ve işçi sömürülür.

Ürünün Değeri Emeğin Değerini Belirler

Değişken olmasından dolayı emek gücünün değerinin üretim tarafından belirlenmesi zordur. Bunun için iktisat biliminin görevi ihtiyaçları mümkün olduğunca az emek harcayarak tatmin etmektir. Emek değeri ürün değerini belirlemez tam tersi ürünün değeri emeğin değerini belirler, bunun için bulaşık yıkayan bir emekçi ile bilgisayar başında çalışan bir emekçinin çalışma saatlerinde bedelleri değişiklik gösterir. Bugün için halen tartışılan üretim ve emek ile değer ilişkisi yüzyıllardır ortaya atılan düşünceler nedeni ile bitmez ve sonuçlanmaz bir konudan öteye gidememektedir.

Emek İle Değer Arasında Üç Farklı Yaklaşım

Emek ile değer arasında ki ilişki için üç farklı yaklaşım vardır, değerin yalnız emek tarafından ortaya çıkarıldığını ileri süren emek - değer teorisi. Ekonomide Emek Nedir? Değerin emek ile birlikte sermaye ve toprak tarafından belirlendiğini ileri süren imsak teorisi ve alternatif maliyet teorisi. Üçüncüsü ise malın değerinin belirlenmesinde emeğin hiçbir ölçüsünün olmadığını ileri süren marjinal fayda teorisi.

YORUM YAZ..
Modal