Ekonomide Büyüme Nedir?

Zaman içerisinde bir ekonomide mal ve üretim miktarı artıyor, para yaratımında bir artma yaşanıyorsa ekonomide büyüme yaşanıyor demektir, dolayısı ile ekonomide büyüme nedir sorusuna cevap üretim ve mal miktarı ile para yatırmada ki artıştır.

27.07.2020-10:17 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-10:15) Ekonomide Büyüme Nedir?

Ekonomik büyüme geleneksel olarak gayri safi milli hasıla ya da gayri safi yurt içi hasıla artış oranı yüzdeleri ile ölçülür ancak bazı durumlarda alternatif ölçümlerde kullanılmaktadır.

Ekonomik Büyüme, Ekonomik Kalkınmadan Ayrılır

Gayri safi milli hasıla reel olarak hesaplanır. Gayri safi yurt içi hasıla tahmini kullanılarak üretilen mal ya da hizmet toplu piyasa değerindeki artış ile ölçülür üretimde ki toplam kazanımlar artan ortalama verimlilik ile ilişkilidir. Bu durum gelir artışına etki ettiği gibi tüketiciyi daha fazla satın almaya da teşvik eder ve sonuç daha fazla hayat kalitesi ve daha kaliteli yaşam standardı olarak ortaya çıkar. Ekonomik büyüme ya da ekonomik büyüme teorisi potansiyel üretimin büyüdüğü anlamını taşır ekonomide büyüme nedir örneğin toplam talep ya da gözlenen satışta ki büyümenin sebep olduğu tam istihdamda ki üretim gibi. Ekonomik büyüme ana hatları ile çalışma alanında ekonomik kalkınmadan ayrılır.

Ekonomik Büyüme İçin İzlenmesi Gereken Yollar

İş gücü, sermaye malları ve teknolojide ki artış ekonomik büyümeye katkı sağlar, ekonomik büyümeyi sağlamak için bazı izlenmesi gereken yollar vardır. Bu yollardan ilki ekonomide ki fiziksel sermaye mallarında ki artıştır yani ekonomiye sermaye eklemek işçi verimliliğini arttırma eğilimidir, daha çok ve çok daha yeni araçlar işçilerin daha fazla üretmesini sağlayacaktır. İşçinin daha verimli çalışabilmesi için doğru zamanda ve doğru yerde olmalı. Ekonomik büyüme için izlenecek ikinci yol teknolojik gelişmelerin kullanımıdır.

Ekonomik Büyüme İş Gücü İle Artar

Geliştirilen teknoloji sayesinde işçi daha fazla mal üretebilir ve bunları daha verimli bir halde birleştirebilir. Ekonomik büyümenin bir diğer yolu da iş gücünü arttırmaktır, ekonomide büyüme nedir daha fazla işçi daha fazla üretim demektir buna tarihte ki en yakın örnek 19. yüzyıl Amerika’sının ekonomik büyümesidir, Amerika Birleşik Devletleri ucuz göçmen iş gücü sayesinde bugünkü güçlü ekonomisinin temellerini atmıştır. Ekonomik büyümenin gerçekleşmesinde ki son yöntem ise beşeri sermayenin arttırılmasıdır,  işçilerin daha fazla beceri sahibi olmasını sağlayan eğitim ve uygulama yollarına beşeri sermaye denir.

Fazla Değil Değerli Mal Üretilmeli

Alt yapı ve AR-GE çalışmalarına da temel oluşturan beşeri sermaye sosyal veya kurumsal sermayeyi de ifade eder, siyasi ya da ekonomik yenilikler ekonomide ki büyümeyi arttıran beşeri sermaye üzerinde etkilidir. Büyüme sadece üretilen malın kapasitesi ile sınırlandırılmamalı bunun yerine ekonomik değeri yüksek olan malların üretimine ağırlık verilmelidir, bazı mal ya da hizmetlerin diğerlerinden daha değerli olduğunu unutmamak gerekir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal