Son ayların en fazla konuşulan konularından olan sebze ve meyvedeki fiyat yükselmeleri durdu, yeni gündem rakamlardaki ucuzluk. Kış mevsiminde 25 liraya kadar çıkan biber 8 liraya kadar inerken, 15 lirayı geçen domates 6 liraya, salatalık 2 liraya kadar ucuzladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verileri de bu fiyat düşüşünü gündeme taşıdı. TZOB verilerine göre fiyat indiriminin en fazla olduğu ürün, yüzde 53,25 ile kuru soğan. Bu ürünü yüzde 31,91 ucuzlayan kabak, yüzde 27,48 ucuzlayan domates, yüzde 23,33 ucuzlayan sivri biber, yüzde 20,46 ucuzlayan marul ve yüzde 17,63 ucuzlayan patates takip etti.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 21,62 ile limonda meydana geldi. Bunu yüzde 17,09 ile süt, yüzde 7,30 ile elma, yüzde 6,19 ile ayçiçeği yağı, yüzde 6,15 ile mısır özü yağı, yüzde 5,92 ile patlıcan, yüzde 5,44 ile tavuk eti, yüzde 5,12 ile pirinç, yüzde 4,37 ile yoğurt izledi
ÜRETİCİDE DAHA ÇOK DÜŞTÜ
Üretici fiyatlarına bakıldığında ise en fazla fiyatı ucuzlayan ürün, yüzde 55,56 ile domates oldu. Bunu, yüzde 52 ile kuru soğan, yüzde 51,67 ile kabak, yüzde 42,11 ile sivri biber, yüzde 30,43 ile salatalık, yüzde 20,27 ile yumurta takip etti. Limondaki fiyat zammını yüzde 18,54 ile süt, yüzde 5,45 ile patlıcan, yüzde 3,85 ile ıspanak, yüzde 2,94 ile Antep fıstığı takip etti.
Ramazan ortasında üretici ve market arasındaki fiyat farkı ise kuru kayısıda yüzde 351’i, kuru incirde yüzde 299’u, nohutta yüzde 267’yi, sütte yüzde 259’u, yeşil mercimekte yüzde 257’yi ve kabakta yüzde 251’i buldu.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.