Konkordato İlan Eden Şirketlerde Çalışan İşçilere Hukuki Yardım

Konkordato ilan eden ya da hakkında iflas kararı verilen şirketlerde ilişkin çalışan işçiler sendikaya üye ise sendikalardan hukuki yardım alabiliyorlar. Sendikasız iş yerlerinde çalışanlar işçiler ise ne yapmaları gerektiğini bilmedikleri için mağdur durumuna düşüyor.

18.02.2019-09:57 - (Son Güncelleme: 18.02.2019-09:53) Konkordato İlan Eden Şirketlerde Çalışan İşçilere Hukuki Yardım

Konkordato ilan eden ya da hakkında iflas kararı verilen şirketlerde ilişkin çalışan işçiler sendikaya üye ise sendikalardan hukuki yardım alabiliyorlar. Sendikasız iş yerlerinde çalışanlar işçiler ise ne yapmaları gerektiğini bilmedikleri için mağdur durumuna düşüyor. En büyük hak kaybı, konkordato ilanı ya da iflas halinde işçinin alacaklarını bir ay içinde konkordato komiserliğine ya da iflas masasına yazdırılmaması halinde yaşanmakta. Alacak kaydını zamanında yaptırmayanlar, işçi alacaklarına tanınan fırsatlardan faydalanamıyor.

“İflas erteleme” uygulaması suiistimal edildiği için, konkordato sistemi geçen sene baştan düzenlenerek ön plana çıkartıldı. Köklü birçok şirkete ilişkin hala konkordato başvurusu ve iflas haberleri çıkıyor.

Konkordato isteyen şirketlere 3 ay geçici zaman tanınıyor. Bu süre mahkeme kararıyla 5 aya kadar çıkarılabiliyor. Kesin mühlet ise bir sene uygulanıyor ve en fazla 6 ay daha uzatılabiliyor. Tüm sürelerin kullanılması durumunda, konkordato süreci 23 aya kadar uzayabiliyor. Konkordato sürecinin bitiminde hala ödeme güçlüğü çeken şirketlere ilişkin iflas kararı verilebiliyor.

İŞVERENİN KONKORDATO İLAN ETMESİ HAKLI FESİH SEBEBİ MİDİR?

İşçi, haklı sebeplerle iş akdini tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip. İşveren, konkordato ilan etmiş olmakla beraber işçinin maaşını ve diğer sosyal haklarını düzenli olarak ödüyorsa, çalışma şartlarının ağırlaştırmamışsa işçi, konkordato ilan edilmesini neden göstererek iş akdini feshedemez. Feshetse de kıdem tazminatını talep edemez.

Fakat, konkordato ilan eden işveren ne zamanki ücret ödemelerini ödeyemez, o zaman işçi iş akdini feshedebilir. Bir aydan fazla ücret alamayan işçi, iş sözleşmesini feshedebilir. O iş yerinde bir seneden fazla çalışmışsa, kıdem tazminatını da isteyebilir.

İŞÇİ ALACAKLARINI BİR AY İÇİNDE KAYDETTİRMELİ

Konkordato ilan eden ya da hakkında iflas kararı verilen işyerlerinde çalışmakta olan işçilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, alacak kaydını bir ay içinde yaptırmaları. Sendikalı işyerlerinde sendikalar üye işçilere bu konuda hukuki yardım sağlayarak, zamanında başvuruda bulunmalarını sağlıyor.

Sendikasız işyerlerinde çalışanlar ise ne yapmaları gerektiğini bilemiyor. Alacak kaydını yaptırmak amacıyla bir aylık süre, konkordato veya iflas ilanıyla başlıyor. Başvurunun, konkordato ilan edilmesi halinde konkordato komiserliğine; iflasta ise iflas masasına başvurulması gerekiyor.

Bir aylık süre zarfında başvuru yapılmadığı halinde, işçi alacaklarına tanınan, banka alacaklarının ardından ilk sırada ödeme ayrıcalığı kaldırılıyor.

HANGİ ALACAKLAR İÇİN BAŞVURULABİLİR?

İşçilerin, iflasın açıklanmasından ya da konkordatodan önceki bir sene içinde tahakkuk etmiş ücret, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarıyla iflas sebebiyle iş ilişkisinin bitmesi halinde hak ettikleri ihbar ve kıdem tazminatları için başvuru hakkı var. İşçinin bu alacakları, bankaların rehinli alacaklarının ardından ilk sırada ödeniyor.

İŞÇİ KONKORDATO DURUMUNDA ÖDENMEYEN ÜCRETİNİ TALEP EDEBİLİR Mİ?

Konkordatoda işçilere verilen bir diğer ayrıcalık da ödenmemiş ücret ve diğer alacaklarını konkordato sürecinde isteme hakkı. İşçiler, istemelerine rağmen ücretleri ödenmediği zaman bu dönemde haciz işlemi yaptırabiliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal