Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçları sebebiyle sistemden çıkmadan birikimlerinin bir bölümünü çekebilecek.
TBMM'ye sunulan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nda, yurt içi tasarrufların artırılmasına ilişkin önemli hedefler yer alıyor.
Bu doğrultuda, plan döneminde yurt içi tasarrufların artırılması ve artan tasarrufların imalat sanayisindeki öncelikli sektörlere ve üretken alanlardaki yatırımların finansmanına yönlendirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, uzun vadeli tasarruf yapma eğiliminin güçlendirilmesi ve bireylerin emeklilik gelirlerinin yükseltilmesi için kamu emeklilik sistemi haricindeki sistemlere katılım desteklenecek. BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek.
Genç kesimde uzun dönemli tasarrufları cazip hale getirecek bir şekilde BES'teki mevcut devlet destekleri yaşa göre değişecek.
BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları sebebiyle sistemden çıkışlarının önlenmesi sağlanacak. Bu hedefle sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar sebebiyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme imkanı tanınacak.
KIDEM TAZMİNATIYLA ENTEGRE EDİLECEK
Bireysel emeklilikteki otomatik katılım sistemi, sistemde kalış süresi ve fon tutarını yükseltecek bir şekilde tekrardan düzenlenecek ve bireysel hesaplara dayalı kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu ile entegre edilecek.
Sektörün, iş kolu ya da meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri kapsamında geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Öncelikli sektörlerde şirket tasarrufları ve verimli kullanımı ilave vergisel desteklerle artırılacak.
Öncelikli sektörlerdeki şirketlerin nakit sermaye artırımları ilave vergisel düzenlemelerle desteklenecek.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.