Gerçekleşecek olan dönüşüm ile birlikte kıdemler arasında olan ücret dengesizliği sona ererken, emekli ikramiyesine pozitif katkısı olan “'tazminat yansıtma oranı” da yükselecek. 2200 ek göstergeden yararlananların 3600 ek göstergeye yükselmesi aylıklarında yıllık olarak yaşanacak 2 bin 700 liralık artış anlamına geliyor.
Gerçekleştirilen ilk toplantıda, kamuda yer alan 4 meslek haricinde yöneticiler, avukatlar, teknik hizmetler, sağlık hizmetleri, genel idare sınıfı, düşük ek gösterge ve ek göstergesi olmayan personeller de dâhil olmak üzere bütün kesimleri içerisine alan bir yaklaşım benimsenmişti.
Gelen bilgiler doğrultusunda, ek gösterge çerçevesinde 3 milyon 175 bin kamu personeli bulunuyor. Ek gösterge haricinde yer alan personellerle beraber kamuda çalışan sayısı 4 milyonu bulurken, 2 milyon 88 bin de emekli mevcut. Bütün unvanlarda geçerli olan dengesiz olan ek göstergelerin tamamının düzeltilmesi planlanıyor.
Maaşlar bin liradan fazla artacak
Müfettişler, uzmanlar, şube müdürleri öncelik olarak yer almakla beraber kariyer meslekler ve idari kadrolara yönelik de düzenleme gelecek.
Yerel yönetimlerle birlikte, üniversitelerdeki yöneticilerin de ek göstergeleri yükselecek. Mevcut sistemde 4 yıllık üniversite mezunu öğretmenler ve polisler 3000, hemşireler de 2200 ek göstergeye tabi tutuluyor.
Hizmet süresi 25 sene olan bir öğretmenin emekli aylığı yaklaşık bin 250 lira, ikramiyesi de 30 bin lirayı aşkın bir düzeyde artacak. 2008 öncesi işe başlayıp 30 yıl hizmeti olan memurların tazminata yansıtma oranı ise yüzde 85'ten yüzde 145'e kadar çıkacak.
Önümüzdeki aylarda mecliste
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, daha önce gerçekleştirdiği duyuruda, 3600 ek gösterge düzenlemesinin mayıs ayında Meclis gündemine geleceğini duyurmuştu.
Bakan Bilgin, Komisyonun nihai kararı önümüzdeki günlerde yapacağı birkaç toplantı içinde vereceğini ifade ederek, Türkiye için beklentileri karşılayacak bir sonucun ortaya çıkacağını belirtmişti.