Sürücü olmaya elverişlidir sağlık raporu yani bir başka ifade edilişi ile birlikte sürücü belgesi almasında herhangi bir sağlık sorununun olmadığını gösteren ehliyet sağlık raporu veren hastaneler ile ilgili genel bilgiler aşağıda yer alıyor. Bilindiği üzere motorlu taşıtlar uygulama sınavı yani halk arasındaki kullanılan ismi ile direksiyon sınavını geçen sürücü adayları, Emniyet Müdürlükleri'nden ehliyet çıkartmak için hazırlayacakları olan dosya içerisine ehliyet raporu da koymak zorunda.
Yazılı sınav sonrasında uygulama sınavı (direksiyon sınavı) geçilmesinin ardından, Emniyet Müdürlükleri'nden sürücü belgesi çıkartmak istenen belgelerden birisi de sürücü olmaya elverişli ve engel durumu olmadığını göstermekte olan sağlık raporudur. Aşağıda da ehliyet raporu veren poliklinikler ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Burada sürücü belgesi için sağlık raporu almak isteyenlere, tam teşekküllü bir hastane olma şartı gözetilmemektedir. Aşağıda belirtilmiş olan sağlık kuruluşlarından ehliyet için rapor temin edebilirsiniz:
Devlet hastaneleri
Eğitim ve araştırma hastaneleri
Üniversite hastaneleri
Özel hastaneler
Sağlık ocakları
Aile hekimlikleri
Tıp merkezleri
Poliklinikler
Yukarıda yer alan hastanelerden herhangi birisine gidip, muayene geliş nedeninizi ifade edip, ehliyet için sağlık raporu ücreti yatırılmasının ardından muayenenin hemen devamında sağlık raporunuz ile birlikte Emniyet Müdürlüğü'ne dosyanızı teslim edip, ehliyetinizi almak için başvuru da bulunabilirisiniz.
Ehliyet sağlık raporunda göz muayenesi ve ortopedi muayenesi en kritik kısımlar olarak kabul edilir. Zira göz muayenesi esnasında eğer gözlükle araba kullanabilir biçiminde bir rapor verilirse gözlüksüz bir şekilde araba kullanma imkanınız ortadan kalkar. Zira ehliyetinizi kontrol eden polis memuru eğer gözünüzde gözlük görmez ise, ceza uygulamasını yerine getirecektir. Nasıl ki maske takmadığı için sürücülere trafik cezası kesiliyorsa, gözlüksüz araç kullanma cezası da uygulanacaktır. Buna dikkat etmeniz oldukça önemlidir gereklidir.
Ehliyet sağlık raporu için gerekli belgeler şu şekildedir;
Nüfus cüzdanı ya da pasaport
2 adet biyometrik fotoğraf
Parmak izi (Emniyet müdürlüklerinde alınması zorunludur)
Ödeme makbuzu (15 TL ödenmesi gereken tutar)
Kan grubu belgesi
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri de 5 yıl süre ile geçerli olacak biçimde düzenlenmektedir.
Haberimizin yukarısında hangi hastanelerden temin edileceğinden bahsetmiştik. Unutmamalısınız ki her hastane aynı taban fiyatına sahip rapor ücreti almamakta. Bu tüm sağlık kuruluşlarında geçerli bir olay değildir. Tamamen sürücü adayının kendi seçeceği kuruma bağlı bir olaydır. Bazı sürücü adayları devlet hastanelerinde ki sıralardan ya da daha farklı birtakım durumlardan şikayetçi olduklarından ötürü özel hastaneleri tercih edebiliyorlar daha hızlı, daha ilgili olma konularında. Buna ek olarak hatırlatmak gerekir ki özel hastane ya da devlet hastanesinin hiçbir farkı bulunmamaktadır. İkisinin de vermiş olduğu sürücü olabilir ibareli sağlık raporu ehliyet için aynıdır.
Aile Sağlık Merkezlerinden (sağlık ocağında ki aile hekiminizden) alacağınız sağlık raporu ücretsizdir.
T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan devlet hastanelerinden alacağınız; Hekim raporu 50 TL Sağlık Kurul raporu ise 200 TL'dir.
Eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri ya da üniversiteye bağlı olan hastanelerden temin edeceğiniz Hekim raporu 75 TL Sağlık Kurul raporu ise 300 TL'dir.
Özel hastanelerde bulunan fiyat tablosu ise maalesef her yerde aynı olmadığından bulunmamaktadır. Fakat ortalama 50 ila 200 TL arası olduğunu ifade etmek mümkündür.