Atopik dermatit olarak da bilinen egzama; deride kabarmaya, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.
Atopik Dermatitin Görülme Sıklığı Nedir?
Atopik dermatit, en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı çocuklarda %2–10 arasındayken, erişkinlerde Atopik dermatitin görülme sıklığı %1-3 olarak belirlenmiştir.
Genellikle erken çocukluk döneminde başladığı görülür ve ilerleyen zamanlarda halk dilinde saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit ya da astım gibi bir hastalığın habercisi olabilir.
Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Süt çocukluğu döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), saçlı deride, diz ve dirsek bölgelerinde ve kulak arkasında görülür. Bez bölgesi genellikle etkilenmemiştir. İki yaşından büyük çocuklarda daha çok dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileği bölgesini tutar. Tutulan bölgelerde deride kalınlaşma, kabalaşma ve deri çizgilerinin belirginleşmesi gözlenir. Ergenlik döneminde kaşıntı ve deride kalınlaşma ön plandadır. Lezyonlar daha çok el ve ayak bilekleri, kol ve bacakların iç yüzlerinde, göz çevresi, yüz, boyun ve gövdenin üst kısmındadır. Bu dönemde egzama sadece ellerde görülebilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve renkte koyulaşmaya neden olur.
Egzama Bulaşıcı Mıdır?
Egzama bulaşıcı değildir. Siz veya çocuklarınız, egzamaya sahip olan biri ile temasta olsanız bile egzamanın size bulaşma olasılığı yoktur.
Egzama Tedavisi
Egzamanın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte bazı rahatlatıcı yöntemler sayesinde tekrarlanmadığı da görülmüştür. Durumun tedavisi, etkilenen cildi iyileştirmeyi ve semptomları minimuma indirmeyi amaçlar. Doktorlar, bireyin yaşına, semptomlarına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak bir tedavi önerecektir. Bazı insanlar için egzama zamanla geçer. Diğerleri için ömür boyu süren bir durum olmaya devam etmektedir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.