Ege Bölgesinin Özellikleri Nelerdir?

Ege Bölgesi'nin kültürel özellikleri? Ege Bölgesi'nin coğrafi özellikleri nelerdir? Ege Bölgesi'nde gezilecek en güzel antik kentler nelerdir?

15.05.2018-22:14 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-11:19) Ege Bölgesinin Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’nin Batısında olan ve Ege Denizi kıyısına sınırları olan coğrafi bölge Ege Bölgesi’dir. Sıcak bir iklime sahip olan bu bölge, bölgenin genel özellikleri, tarihi mekanları, kentleri, doğası, hava durumu, doğal güzellikleri ve gezilecek mekanlar hakkında birçok soruyu beraberinde getirmektedir.

EGE BÖLGESİ İLLERİ

Ege Bölgesi birçok insan tarafından sürekli deniz kıyısı ve sıcak iklimiyle bilinse de gerçek pek de böyle değil. Ege bölgesi, iç ve kıyı olarak ikiye ayırılmaktadır. Ege bölgesinin illeri şu şekildedir:

- Afyon

- Aydın

- Denizli

- İzmir

- Kütahya

- Manisa

- Muğla

- Uşak

Bu iller arasında yüz ölçümü en büyük il Afyon'dur. En küçük ilse Uşak'tır. En fazla ilçeye sahip il İzmir'ken, en az ilçe Uşak'ta bulunmaktadır.

EGE BÖLGESİ ÖZELLİKLERİ

Ege Bölgesi başlıca özelliği yüksek olmasıdır Bu özel bölgemizin genel özellikleri şunlardır: 

- Bölgeler içinde yüzölçümü açısından 5.sıradadır.
- Gene diğer bölgeler içinde orman açısından 3. sıradadır fakat göl açısından en fakir bölgelerimizdendir.
- Ekili ve dikili arazi açısından ülkemizdeki diğer bölgeler içinde 3. sıradadır.
- Kıyı uzunluğu en çok olan bölgemizdir.
- Ekonomisi tarıma bağlıdır ve zeytin, üzüm, incir, haşhaş, tütün imalatında ilk sıradadır.
- Ege Bölgesi sanayi açısından ise Marmara’nın ardından 2.sıradadır.
- Ege Bölgesi, linyitin en fazla çıkarıldığı bölgedir.


BİTKİ ÖRTÜSÜ

Maki dediğimiz bodur ağaçlarla doludur. Maki; zeytin, mersin, defne, kocayemiş, zakkum, keçiboynuzu, kermez meşesi gibi ağaçları kapsamaktadır. Ormanlar da mevcuttur. Ege'nin iç bölgelerinin dağlık alanları direkt olarak büyük ormanlarla kaplıdır. Eskiden büyük çoğunluğunun orman olduğu bilinmektedir. Sürekli olan yaz yangınları sonrası evrimleşen bölgenin bitki örtüsü, maki haline bürünür. Aynı zamanda bazı yerleri kurak, çöle yakın durumdadır.

İKLİMİ

Kıyı kısmında Akdeniz iklimi görülür. Dağların dik olması sonucu kışın iç Ege'den soğuk rüzgarlar gelmektedir. İç Ege'de karasal iklim görülmektedir. Uşak, Afyon, Manisa ve Kütahya iç Ege olarak tanımlanmaktadır. Bozkır bitki örtüsüyle birlikte dağlar ormanlarla kaplıdır.

EKONOMİSİ

Kıyı Ege bölgesinde turizm, çok büyük bir ekonomik oyuncu halindedir. Bunun dışında tarım oldukça gelişmiş bir sektördür. İncir, zeytin, haşhaş, üzüm, pamuk, patates, tütün en önemli tarım ürünlerindendir. Hayvancılık genellikle küçükbaş olarak ilerlemektedir. Türkiye'de en çok madencilik çalışmaları yine Ege bölgesinde gerçekleşmektedir. Marmara'dan sonra sanayisi en çok gelişmiş ikinci bölgedir. 

OVALARI

Alüvyon bir toprağa sahiptir. Su kollarının yakın tarihte değişip İzmir Körfezi'ne akması sonucu eski su yolları tarım için oldukça verimli hale gelir. İşte bilinen en büyük Ege ovaları:

- Büyük Menderes Ovası

 - Küçük Menderes Ovası

 - Gediz Ovası

 - Balat Delta Ovası

 - Bakırçay Ovası

 - Denizli Ovası

 - Balıkesir Ovası

 - Çiril Ovası

 - Tavas Ovası

 - Banaz Ovası

 - Örencik Ovası

ege bölgesi antik kentleri

ANTİK KENTLERİ

Antik Yunan'ın en görkemli günlerini geçirdiği yerlerden birisi de Ege bölgesidir. Zamanında koloni olan ve gittikçe büyüyerek birçok Yunan ana kara şehirlerini geçen Ege bölgesi, birçok antik kente ev sahipliği yapar. İşte en çok görülmesi gereken antik kentler:

- Efes Antik Kenti (İzmir)

- Milet Antik Kenti (Aydın)

- Pergamon Antik Kenti (İzmir)

- Sardes Antik Kenti (Manisa)

- Afrodisias (Aydın)

- Halikarnassos Antik Kenti (Muğla)

- Didim Antik Kenti (Aydın)

- Teos Antik Kenti (İzmir)

- Hierapolis (Denizli)

- Priene Antik Kenti (Aydın)

- Aizanoi Antik Kenti (Kütahya)

- Alinda Antik Kenti (Aydın)

- Metropolis Antik Kenti (İzmir)

YORUM YAZ..
Modal