Günlük hayat içerisinde çok kullanmış olduğumuz para gönderme ve almak için kullandığımız havale ve EFT olarak isimlendirmekteyiz. Bankacılık sistemi içerisinde EFT'nin açılımı ise Elektronik Fon Transferi olarak ifade edilir ve kullanmış olduğunuz bankadan farklı bankaya para gönderme işlemlerinde de tercih edilir. Havale ise aynı banka içerisinden aynı bankaya para gönderme ile birlikte alma işlemlerini için kullanılır. İlk defa para gönderme işleminde bulunacak olan kişiler havale mi, EFT mi yapacaklarını bilmemektedirler.
EFT işlemi, kurumlar ve bireyler arası para alış verişini internet üzerinden zahmetsiz bir şekilde yapmanızı sağlayan Elektronik Fon Transferi Sistemi’nin kısaltılmış ismidir. EFT işlemini bankalara bizzat giderek de yapılabilir fakat internet üzerinden gerçekleştireceğiniz işlemler daha rahat ve zahmetsiz olacaktır. EFT yaparken 4 unsur vardır: Gönderen, banka, alıcının bankası ve alıcı. Bu bilgileri eksiksiz olarak yazdığınız andan itibaren paranız işleme alınıyor ve banka tarafından onay beklemek kalıyor.
Resmi tatiller haricinde hafta içi her gün 08:00-17:00 saatleri arasında EFT işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu saatler dışında gerçekleştirilen online işlemler bir sonraki güne kalıyor.
Havale ise, genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemidir. EFT'de olduğu gibi farklı bir bankaya havale işlemi yapılamaz. Havale işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile yapılabilir. Havale işleminin yapılabilmesi için hesap sahibinin onayı lazımdır ve bu onay bankaya ulaştığı andan sonra işlem başlar. Havale işlemi aynı banka içerisinde gerçekleştiğinden yetkili birinin onayı olmadan da otomatik bir şekilde yapılabilir, bundan dolayı internet bankacılığı veya mobil bankacılıktan yararlanıyorsanız günün 24 saati havale işlemi yapabilirsiniz, gece yarısı dahi olsa göndereceğiniz para anında alıcının hesabına yatacaktır.
EFT yapmak için, IBAN numarası, IBAN numarası yoksa; banka adı, şube numarası ve hesap numarası bilgileri lazım. EFT’yi şubeden yapacaksanız, bu bilgileri bankadaki görevliye vermeniz gerekiyor. Bankanızın ATM, internet şube, cep uygulama ya da telefon bankacılığı kanallarını şekliyle gönderecekseniz; karşınıza gelecek seçeneklerden para aktarma, para gönderme veya para transfer opsiyonunu seçmeniz lazım. Sonrasında IBAN veya hesap numarası ile gönderme tercihinizden herhangi birini seçerek gerekli bilgileri doldurup, miktar girişinden sonra işleme onay vermeniz gerekmektedir. EFT ile gerçekleştireceğiniz para gönderimi bankaların mesai saatleri içinde alıcı hesaba geçecektir.
Hem alıcının hem de sizin hesaplarınız aynı bankada mevcutsa havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı bankadan aynı banka içinde gerçekleşen havale işlemlerinden bankalara göre farklılık gösterse de genellikle ücret kesilmiyor.
Havale işlemleri bankanızın; şubelerinden, ATM’lerinden, internet ve telefon bankacılığı kanalları yoluyla gerçekleştirilebilir. Havale ile para transferinde bulunmak için parayı göndermek istediğiniz alıcının IBAN veya Şube ve Hesap Numaralarını bilmek gerekiyor.
IBAN ile para transfer işlemi gerçekleştirmek için; alıcının IBAN numarası ve Adı Soyadı bilgilerini girmek gerekiyor.
Hesap numarası ile para transfer işlemi gerçekleştirmek için; alıcının adı soyadı, banka adı, şube numarası ve hesap numarası bilgilerini bilmek gerekiyor.
Ülkemizde EFT saatleri genellikle 09:00 - 17:00 aralığında olmaktadır. Ancak bu EFT saatleri bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Sıklıkla kullanılan bankaların EFT saatleri şu şekildedir:
Akbank saatleri : 09:00 - 17:00
Vakıfbank saatleri : 09:00 - 17:15
Ziraat Bankası saatleri : 08:30 - 17:00
Yapı Kredi Bankası saatleri : 09:00 - 16:45
Garanti Bankası saatleri : 09:00 - 17:15
- Güvenlik
- Para Transferi Ücretleri
- Hız
- Kolaylık
- EFT gönderim Limiti