Edirne'de Öğrencilerden Yenilikçi Göz Hareketiyle Kontrol Tekerlekli Sandalye

Trakya Üniversitesi öğrencileri, göz hareketleriyle kontrol edilebilen tekerlekli sandalye geliştirdi.

01.10.2024-10:06 - (Son Güncelleme: 01.10.2024-10:06) Edirne'de Öğrencilerden Yenilikçi Göz Hareketiyle Kontrol Tekerlekli Sandalye

Edirne'de Göz Hareketleriyle Kontrol Edilen Tekerlekli Sandalye

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nde eğitim gören bir grup öğrenci, göz hareketleriyle çalışan bir tekerlekli sandalye geliştirdi. Tekno-Trakya adlı ekip, yalnızca göz hareketleri ile kontrol edilen bu cihaz sayesinde engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Proje Geliştirme Süreci

Yunus Bayrak, Hakan Aras ve Hasan Sönmez tarafından oluşturulan ekip, öğretim üyelerinin koordinasyonuyla projenin tüm aşamalarını kendi başlarına tamamladı. Geliştirilen tekerlekli sandalye, gözlerin yukarı, aşağı ve yanlara hareketiyle kumanda edilebiliyor. Ayrıca sensörler sayesinde çevreye çarpmadan hareket edebilme özelliğine sahip.

Başarılarla Doluydu

Tekno-Trakya ekibi, bu yenilikçi projeleriyle TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nda "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinde 4. olarak önemli bir başarı elde etti.

Gelecek Hedefleri ve Proje Gelişimi

Proje, göz hareketleri ile kontrol edilen bir kask aracılığıyla çalışıyor. Teknoloji, işleme süreciyle hareket kabiliyetini sağlarken, öğrenciler akıllı telefonla kontrol ve sesli komut sistemleri üzerinde de çalışıyor. Yunus Bayrak, "Omurilik felçli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz," dedi.

Hasan Sönmez, projeyi daha da ileri taşımak için araştırmalara devam ettiklerini, akıllı gözlük üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti. Hakan Aras ise, ekibin yeni projeler üzerinde de çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Öğretim Üyelerinin Destek Açıklamaları

Fizik Bölümü öğretim görevlisi Fahrettin Dolaştır, öğrencilerin başarısından gurur duyduklarını dile getirdi.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Tekno-Trakya ekibi...

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Tekno-Trakya ekibi, hiçbir temasa ihtiyaç duymadan sadece göz hareketleriyle çalışan tekerli sandalye yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal