Edirne’de Bir Müteahhit Satış Sözleşmesiyle Sattığı Daireleri Başka Bir Müteahhide Tapu Devriyle Sattı!

Edirne’nin Şükrüpaşa Mahallesi’nde sıra dışa bir olay yaşandı. Edirne'de bir müteahhit satış sözleşmesiyle sattığı dairelerin tapusunu başka bir müteahhide devretti. Daireler daha sonra başka vatandaşlara satıldı.

29.10.2021-17:42 - (Son Güncelleme: 29.10.2021-17:42) Edirne’de Bir Müteahhit Satış Sözleşmesiyle Sattığı Daireleri Başka Bir Müteahhide Tapu Devriyle Sattı!

Edirne’nin Şükrüpaşa Mahallesi’nde sıra dışa bir olay yaşandı. Apartman inşasında müteahhitten daire satın alan vatandaşlar müteahhittin tapuları başka bir müteahhitte sattı. Başka müteahhitte satılan tapular tekrardan satılınca dairelere parasını verip anahtar teslim bekleyen vatandaşlar mağdur duruma düştü. Edirne'de bir müteahhit satış sözleşmesiyle sattığı dairelerin tapusunu başka bir müteahhide devretti. Daireler daha sonra başka vatandaşlara satıldı. Mağdur olan vatandaşlar da yargıya başvurdu. Uzmanlar ise vatandaşları tapu devri yapmadan sadece satış sözleşmesiyle ödeme yapmaması konusunda uyarıyor. Edirne’de bir müteahhit satış sözleşmesiyle sattığı daireleri başka bir müteahhide de tapu devriyle sattı. Daireleri satılan alan müteahhit de daireleri başka vatandaşlara sattı. İddialara göre, Şükrüpaşa Mahallesi’nde müteahhit U.A. inşaat halindeki binasını gösterip ‘satış sözleşmesi’ karşılığında toplamda 164 bin lira alarak bu binadan 6 daireyi Hüseyin E., Adnan Ö., Mehmet Ç., Mehmet U., Murat Y. ve Hasan B.’ye sattı Firma sahibi U.A. ilerleyen zamanda aynı daireleri başka bir müteahhit olan A.B.’ye de tapu devri yaparak sattı. Daireleri satın alan A.B. de bu daireleri başka vatandaşlara sattı.

MÜTEAHHİT TAPULARI BAŞKALARINA DA SATILDI

Edirne’de gerçekleşen olayda, tapu devri yapılmadan satış sözleşmesi bedelini ödeyen vatandaşlar evlerinin tapusunun başka birilerine satıldığını öğrenmesi ile şaşkına döndü. Daireler için satış sözleşmesi imzalayan vatandaşların elleri boş kaldı. Aylar geçtikçe dairelerinin teslim edilmediğini gören vatandaşlar, kendi imkanlarıyla yaptıkları araştırmalar neticesinde aynı dairelerin başkalarına da satıldığını öğrenince şüpheliler hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bahse konu suç dosyası hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma tamamlandı. Binanın sahibi U.A. ile binayı satın alan müteahhit A.B. hakkında ‘iştirak halinde tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçundan iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianamede şüpheliler hakkında daha önceden de Edirne Ağır Ceza Mahkemeleri nezdinde yargılamaların yapıldığı ve mahkumiyet kararlarının çıktığı belirtildi. Avans ödemesi yapılan dairelerin şüpheli U.A. tarafından diğer şüpheli A.B.’ye satılması ve tapu devri yapılmasının muvazaalı (Dolandırma amaçlı danışıklık) işlem olarak değerlendirilmesi talebinde bulunuldu. Savcı, en başından beri fikir ve eylem birliği dahilinde nitelikli dolandırıcılık işleme kastı ile hareket ettiklerini belirttiği iki şüphelinin ayrı ayrı 6’şar defa olmak üzere cezalandırılmalarını istedi. Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianamenin Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından şüphelilerin yargılanmalarına başlandı. Binayı sonradan satın alan ve dosya kapsamında tutuksuz yargılanan müteahhit A.B. binayı iki parça halinde satın aldığında binanın inşaat halinde olduğunu söyledi. Mağdurlar ile diğer şüpheli arasındaki para alışverişini bilmediğini söyleyen A.B. suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

MAĞDUR VATANDAŞA MAHKEME TEHDİDİ

Satış sözleşmesi imzalayıp müteahhitte ödeme yapan Edirneli vatandaşlar, ödeme yaptıkları müteahhittin tapuları başka müteahhitte sattığını öğrendi. Tapuları satın alan bir diğer müteahhit ise aldığı tapuları başka müşterilere sattı. Bunu öğrenen mağdur vatandaşlar durumu mahkemede aldı. Duruşmaya katılan mağdurlardan Hüseyin E. de firma ile daire satış sözleşmesi imzalayıp 17 bin lira ödeme yaptığını söyledi. Hüseyin E. ilerleyen dönemlerde firma yetkilileri ile yaptığı görüşmelere rağmen hem dairesinin hem de parasının iade edilmediğini anlattı. Duruşmaya katılan mağdurlardan biri olan Mehmet U. da anlaştığı daire için firma yetkililerine 50 bin lira ödeme yaptığını söyledi. İlerleyen dönemlerde dairesi teslim edilmediği için şüpheli U.A. ve aile bireyleriyle görüştüğünü ifade eden mağdur Mehmet U. kendisine ‘mahkeme süreci başlatmazsan mağduriyetini gidermeye çalışırız, eğer mahkemeye gidersen oradan çıkacak karara göre işlemlere devam ederiz’ denildiğini iddia etti. Uzmanlar konut alım satımında satış sözleşmesinin ardından tapu dairesinde devir yapılmadan ödeme yapılmaması konusunda uyarıyor.

YORUM YAZ..
Modal