Edirne Haftasonu Gidilecek Yerler

Edirne, Marmara Bölgesi’nde yer alan, Yunanistan’la ve Bulgaristan’la sınır komşuluğu bulunan bir şehirdir. Türkiye’nin Trakya kesimindedir. Ülkeyi Avrupa’ya bağlayan bir karayolunun da üzerinde bulunmaktadır, stratejik önemi de vardır.

07.07.2020-14:39 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-14:38) Edirne Haftasonu Gidilecek Yerler

Edirne haftasonu gidilecek yerler için, özellikle tarih barındıran ve bu anlamda, Osmanlı’ya da ışık tutan bir merkezdir.

Edirne Nerededir?

Edirne, Yunanistan’la ve Bulgaristan’la komşu olduğu için, buraya günübirlik veya haftasonu tatili için gelen yerli ve yabancı turistleri de barındırıyor. Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’yle de sınır komşuluğu bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin de en uç noktasını meydan getiriyor.

Edirne’ye Ulaşım Ne Şekildedir?

Edirne haftasonu gidilecek yerler için ulaşımın da takip edilmesinin isabetli olduğu bir merkezdir. Edirne, İstanbul’a yakın bir konumdadır; yaklaşık 2,5 saatlik bir süreyi kapsamaktadır. Ayrıca, şehrin Tekirdağ’la arası 2 saat; Ankara’yla arası 6 saattir. Yolculuklar 2-6 saat arasını kapsayacak, bu uzaklık ölçümlerine ve vasıtalara göre planlı şekilde yapılmalıdır. Eskiden İpekyolu’nun da geçtiği bilinen Edirne, TEM otobanı ve E5 (D100) uluslar arası karayolları trafiğiyle birçok noktayla da ulaşım sağlamaktadır. Tren de bir seçenek olarak kullanılmaktadır.

Şehir içi ulaşımdaysa, ETUS’a bağlı otobüsler ve minibüsler hizmet vermektedir. Edirne haftasonu gidilecek yerler için toplu taşıma araçlarının da gönül rahatlığıyla kullanılabileceği bir yerdir; burada ulaşım kolaylığı için, akıllı sistem anlamında, kart da edinilebilir.

Edirne’de Haftasonu Gezi Seçenekleri Nelerdir?

Bir dönem Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki yüzünü temsil eden Edirne, külliyeleriyle, bedestenleriyle, camileriyle, saraylarıyla ünlü; daha çok tarihi mekânların ziyaret edileceği bir şehir biçimindedir.

Burada, aşağıdaki mekânları görebilmeniz mümkündür ki, her soluduğunuz hava geçmiş kokacaktır:

*II. Bayezid Külliyesi

Sultan II. Bayezid tarafından 15. yüzyılda yaptırılan külliye, Tuna Nehri’ne de hayli yakındır. Tek bir kubbeden oluşurken; iki minaresiyle, medresesiyle, hamamıyla, darüşşifa bölümüyle gezilesi bir yerdir.

*Selimiye Camisi

  1. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı görkemli bir camidir. 16. Yüzyılda tamamlanıp, ibadete açılmıştır. Mimar Sinan burada sekiz sütuna dayanan değişik bir kubbe modeli uygulamıştır.

*Dar-ül Hadis Camisi

  1. yüzyılda II. Murat tarafından yaptırılmış olup; cami, bu padişahın oğulları III. Ahmet’in ve III. Mustafa’nın türbelerini içermektedir.

*Edirne Büyük Sinagogu

Edirne’de bulunan bu ibadet alanı, Türkiye’nin en büyük sinagogu şeklinde bilinmektedir. Hatta, Avrupa ölçeğinde bakıldığında da, ondan daha büyük sadece iki sinagog bulunmaktadır. 15. yüzyılda yapılmış; Avrupa’daki zulümden kaçan Seferadlar’ın sığındığı bir kale gibi olmuştur.

*Sveti Konstantin-Elena Kilisesi

  1. Konstantin’in ve annesi Helena’nın adını taşıyan bu kilise, 19. Yüzyılda yapılmış bir Bulgar kilisesidir. Ortodoks mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak bugün müze konumundadır, ibadet yeri şeklinde değerlendirilmemektedir. Oldukça yalın bir görüntüsü vardır.

*Edirne Sarayı

Osmanlı’nın heybetinin nişanesi olarak görülen saraydan geriye, Adalet Kasrı kalmıştır. Bu kasrı Kanuni Sultan Süleyman yaptırmıştır. Kasrın önündeki iki taştan biri, sağdaki- halkın dilekçelerinin değerlendirmeye alınan kısımdı. Diğeriyse -soldaki, kesik başların sergilendiği kısımdı. Adalet Kasrı, adaletin sağlanması için uğraşılan bir mekândı.

Edirne haftasonu gidilecek yerler anlamında, ömrünüzde mutlaka gidip görebileceğiniz en özel yerleşkelerden biri olarak hafızanızda yer edinecektir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal