Edirne Günübirlik Gidilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nde yer alan Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan’la da komşudur. Şehir, Trakya Bölgesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’nin Avrupa sınırına geçiş noktası anlamında da, kilit konumundaki merkezlerinden birisidir.

03.07.2020-15:34 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:31) Edirne Günübirlik Gidilecek Yerler

Edirne günübirlik gezilecek yerler bağlamında, çevre illerden ve ilçelerden ziyaret edildiğinde, oldukça yakın bir mesafededir. Tarihsel dokusu insanları mest edecek denli etkili düzeydedir.

Edirne Nerededir?

Edirne, Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan ve daha sonra asimile edilen Traklar’ın yaşadığı bir bölge şeklinde bilinir. Meriç Nehri, Tunca Nehri ve Arda Nehri, bu şehirde kesişmektedir. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’ne de başkentlik yapmıştır. Bursa ve İstanbul kadar önemli bir göz bebeğidir.

Marmara Bölgesi’nin en uç noktasında bulunsa da; Edirne günübirlik gezilecek yerler kapsamında, İstanbul için de kolay bir rota üstündedir. Ayrıca, komşusu Tekirdağ şehriyle arası 1,5 saati bulurken; Kırklareli şehriyle de arası da hemen hemen aynı saatleri bulmaktadır.

Edirne’de Günübirlik Gidilecek Yerler Nerelerdir?

Edirne günübirlik gezilecek yerler hususunda, özellikle Osmanlı tarihi açısından çok zengindir. Keza, Osmanlı Devleti’nin en önemli mimarı sayılan Mimar Sinan’ın en önemli eserleri de burada bulunmaktadır. Şehir, bu devlete başkentlik yapmıştır. Edirne, Osmanlılar için stratejik bir bölge, aynı zamanda Balkanlar’a açılan bir kale şeklinde telakki edilmiştir.
Bu anlamda, şehre ayak basılmışken, Selimiye Camisi, Dar-ül Hadis Camisi, Üç Şerefeli Cami ve Eski Cami mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu camiler hakkında şu kısa bilgiler verilebilir:

*Selimiye Camisi
II. Selim'in yaptırdığı bir mimari yapı olup, Mimar Sinan’ın yaşlılık zamanında meydana getirdiği ve "ustalık eserim" dediği, tarihi bir camidir. 2011’de dünya mirası listesine girerek, koruma altına da alınmıştır.

*Dar-ül Hadis Camisi
II. Murat tarafından inşa ettirilmiş olup, Balkan Savaşı sırasında Bulgarlar’ın saldırısına uğramıştır. Daha sonra restore edilmiştir.

*Üç Şerefeli Cami
Musa Çelebi mi, yoksa II. Murat tarafından mı yaptırıldığı tartışmalı olan ve 15. yüzyılın en iyi mimari özelliklerini taşıyan bu cami, geniş bir şadırvana sahiptir. Bu yönüyle, diğer camilerden farklıdır. Üç şerefeli olan minarelerinden birinden ötürü, ismi kayıtlarda o şekilde geçmektedir.

*Eski Cami
Süleyman Çelebi tarafından 15. yüzyılda yaptırılan cami, bitirilemeyince, I. Mehmed tarafından tamamlanmıştır. Zamanında, Hacı Bayram-ı Veli’nin camide konuşma yaptığı söylenmiştir. O yüzden, saygı dolayısıyla minberi hiç kullanılmamakta, özenle muhafaza edilmektedir.

*II. Beyazıt Külliyesi
Osmanlı Devleti’nin kurduğu ve tıp ilimleri hususunda eğitimlerin verildiği bir şifahane, bir külliyedir. Burada müzik tedavisiyle, insanların tedavi edildikleri de belirtilmiştir.

*Rüstem Paşa Kervansarayı
16. yüzyılda Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün otel olarak işletilse de, ziyaretçilerin de görmesi adına önemli bir tarihi yapıttır.

Edirne’yi Gezmek Size Ne Kazandırır?

Tekirdağ’dan sonra, Edirne de köftesiyle ünlenmiş bir şehirdir. Bu yönde, buraya gitmişken, iyi bir lokantada köfte yenilebilir.

Edirne günübirlik gidilecek yerler kapsamında, özellikle bir tarih kenti şeklinde bilinir. Şehrin her yanı camiler, külliyeler, çarşılar, eski yapılar açısından hayli zengindir. Burayı ziyaret etmenizi ufkunuzu genişletecek, tarihe hayran kalmanıza neden olacaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal