Ebu Hanife’nin bir gün meclisine gelen biri bir soru sordu. "Hamile bir kadın doğum sırasında vefat etti. Onu yıkamak üzere tahtanın üzerine koyduklarında karnındaki çocuğun yaşadığı anlaşıldı. Bu kadını böylece defnedecekler mi, yoksa bekletilecek mi?" Soruyu soran kişi soruya konu olan kadının şuanda yıkama tahtasında beklediğini de belirtti.
Bunun üzerine Ebu Hanife’nin meclisinde olan ve soruyu duyan kişiler birbirleriyle bakıştı. Meclis içinde farklı sesler yükselmeye başladı. Bazı kişiler, "Bu kadın defnedilmez. Ancak bekletilir. Ola ki bekleme sırasında çocuk dünyaya gele" ifadelerini kullandılar. Bu cevabı verenler kadın gömülüyken çocuğunun doğmasından büyük bir endişe duydu. Meclisteki bazı kişiler ise cenazenin bekletilemeyeceğini vurguladı.
Bu kişiler, "Efendimizin hadisi vardır, cenazenizi bir an önce toprağa verin, buyurdu" diyerek hadisi hatırlattılar. Meclisten ses çıksa da herkesin gözü Ebu Hanife Hazretleri’nin bu suale vereceği cevaptaydı. Ebu Hanife herkesi dikkatli bir şekilde dinledikten sonra cevabını açıkladı. Ebu Hanife, "Bu cenaze ne defnedilir, ne de çocuğun doğması için bekletilir" dedi. Bunu duyanlar çok şaşırdı. Herkesten "Ne yapılır, başka ihtimal mı var sanki?" sorusu yükseldi. Bunun üzerine Ebu Hanife olması gerekeni anlattı.
İşte detaylar...
Ebu Hanife'nin meclisinde bir gün "Hamile bir kadın doğum sırasında vefat etti. Onu yıkamak üzere tahtanın üzerine koyduklarında karnındaki çocuğun yaşadığı anlaşıldı. Bu kadını böylece defnedecekler mi, yoksa bekletilecek mi?" sorusu yöneltilir.
Herkesten farklı bir ses çıkar.
Ebu Hanife'nin bu olaya vereceği cevap oldukça merak edilir.
Ebu Hanife, bu kadın defnedilemez der. Ebu Hanife olması gerekenleri, "Bu hamile kadının karnı ameliyatla açılır, çocuğu alınır, sonra defnedilir!" sözleriyle anlatır.
Çocuk canlı bir şekilde kadının karnından çıkarılır.
Daha sonra bu çocuk büyük ve "Ebu Hanife'nin Oğlu" olarak anılır.