Aileler çocuk yetiştirirken, erken yaşlarda özgüvenlerini düşürerek kariyerlerini ve kişisel hayatlarında başarılı olmalarını engelleyebilmektedirler. Çocukları korumak için gerçekleştiğiniz tutumlar onların güvenlerini kırabilir.
ÇOCUKLARIMIZIN RİSK ALMALARINA İZİN VERMİYORUZ
Her yeri ayrı bir tehlike barındıran bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklarımızı korumak adına elimizden geleni yapıyoruz çünkü bizim en önemli görevimiz bu. Fakat bu şekilde davranarak, çocuklarımızın sağlıklı risk almalarını öğretmiyoruz. Sonuç olarak bulundukları olayların içinde ciddi yan etkiler ile karşılaşıyorlar. Yapılan araştırmalar dışarıda oyun oynamayan, dizlerinden yaralanmayan çocukların yetişkinlik dönemlerinde çoğunlukla problem yaşadıklarını görüyoruz. Çocuklar normal bir yaşamı düşerek, sokakta oyun oynayarak öğrenirler.
ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE KURTARIYORUZ
Bugün var olan şeyler 40 sene önce de olmadığını ve farklılık gösterdiğini bilmemiz gerekir. Başlarına bir olay gelecekken kurtarmada hızlı davrandığımızda ve çocuklarımızı fazla yardıma boğduğumuzda, güçlüklerle kendi kendilerine baş etmede ve sorunlarını çözmede zorlanırlar. Bu şekilde davrandığınızda er ya da geç, çocuklar birilerinin onları kurtarmasına alışıyor. Ama gerçek hayatta ise bu durum, dünyanın işleyişi ile hiçbir şekilde aynı değildir.
ÖVGÜ HAK EDİLMELİ
Okullar arası düzenlenen bir futbol maçına gittiğiniz de herkesin madalya aldığını göreceksiniz. Çünkü bu tarz oyunlarda çocuklar kendilerini özel hissederler. Fakat yapılan araştırmaların sonuçlarına göre bu yöntemin istenmeyen sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. Çocuklarınızın kötü davranışları görmezden geldiğimizde olayları abartmayı ve yalan söylemeyi öğreniyorlar. Çünkü bu güçlüklerle yüzleşmeye şartlanmamış oluyorlar.
ÇOCUKLARINIZ ARASINDA ADİL OLUN
Çocuğunuz her zaman size sevgi göstermek zorunda değil. Çocuğunuz, hayal kırıklığını atlatacaktır fakat fazla şımartılmanın etkilerini asla aşamaz. Bu yüzden hayır ya da şimdi değil diyebilmelisiniz. Ebeveynler olarak, çocuklarımız başarılı olduğunda onları ödüllendirmek istiyoruz. Ancak bunu yaparken sadece başarılı olan çocuğumuzu ödüllendirdiğimiz için adil bir tavır sergilemiyoruz.
ZEKA OLGUNLUK GÖSTERGESİ DEĞİLDİR
Zekâ, sıklıkla çocuğun olgunluğu açısından ölçü olarak baz alınıyor. Doğal olarak zeki bir çocuğun dünyaya hazır olduğunu düşünüyoruz. Ama bu düşünce fazlasıyla yanlıştır. Çocuğunuzun bazı şeyleri becerebilmesi tüm alanlarda becerikli olduğu anlamına gelmez.