E- Devlet'e Nasıl Giriş Yapılır? E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet uygulaması, vatandaşların kamu hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağlar. E Devlet, 2500’e yakın hizmet ile yaklaşık 35 milyon kullanıcının işlem yapmasına imkan sunar. e-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet üzerinden hangi işlemler yapılabilir?

23.01.2018-15:58 - (Son Güncelleme: 22.05.2020-19:33) E- Devlet'e Nasıl Giriş Yapılır? E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlerin online olarak kısa sürede yapmasını sağlar. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden veya arama kutucuğu kullanılarak istenilen hizmete ulaşılabilir ve işlem yapılabilir. E-Devlet ile trafik cezası sorgulamadan tapu bilgisi sorgulamaya, hava tahmini sorgulamadan öğrenci belgesi sorgulamaya kadar birçok işlem gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Giriş için e-Devlet şifresi dışında; T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçenekleri de kullanılabilir. Giriş seçeneklerinden birisi ile giriş yapıldıktan sonra istenilen hizmet üzerinden işlem yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden temin edilebilir. Şifre, 2 Türk Lira ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. Şifre ile kişisel bilgilere erişim sağlanabildiği için, başka kişiler ile güvenlik açısından paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

e-Devlet şifresi unutulursa, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre edinilebilir. Yeni şifre için, uygulamaya daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gerekir. Kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubesinden yeni şifre alınabilir.

e-devlet İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

e-Devlet, 400 kurum tarafından verilen 2500’e yakın hizmet için işlem yapma imkanı sunar.

İhtiyaçlar doğrultusunda uygulamaya yeni hizmetler eklenir. E-Devlet üzerinden kullanıcıların en fazla işlem yaptıkları kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.

E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler ise; SGK hizmet dökümü sorgulama, mahkeme davası, vergi borcu, araç plakasına yazılan ceza, askerlik belgesi, öğrenci belgesi, günlük döviz, hava tahmini sorgulamasıdır.

Bunlar dışında; doğalgaz, su ve elektrik abonelikleri taşınabilir, emekli olmak için ne kadar süre kaldığı hesaplanabilir.

Son yapılan ekleme ile SRC belgesi için başvuru da yapılabilecek. Daha önce 45 güne kadar alımı uzayan belge, e-Devlet ile 5 dakikada alınabilecek.

Başvuru için ödenen 40 lira da E-Devlet üzerinden yapılacak işlem ile 20 liraya düşmüş olacak.

SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU YAPILABİLİR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca gerçekleştirilen açıklamaların sonrasında ihtiyaç sahibi vatandaşlara 1000 TL sosyal yardım ödemelerinin ilk faz ödemeleri sona erdi.

Sosyal destekten faydalanacak olan vatandaşlar 3. faz için e-Devlet sistemi üzerinden sosyal yardım başvurusu yapabiliyor.

E-DEVLET SOSYAL YARDIM BAŞVURU NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

e-Devlet üzerinden, küresel salgın sosyal destek yardım başvurusu;

TC kimlik numaranızın son hanesine göre,

0 – Pazartesi

2 – Salı

4 – Çarşamba

6 – Perşembe

8 – Cuma günlerinde başvurularınızı yapabilirsiniz.

Cumartesi ve Pazar günleri ise herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

e-Devlet şifreniz ile yapabileceğiniz, hayatınızı kolaylaştıracak bazı ana işlemler:

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU

- Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama

- Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri

- IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme

- IMEI Kaydet

- IMEI Sorgulama

- Numara Taşıma Sorgulama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim bölümünden adınıza kayıtlı numaraları öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI sorgulayarak telefonunuzun kayıt bilgilerinizi inceleyebilir, adınıza ait borç bilgilerini görebilirsiniz.

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

- 4A Emekli Aylığı Kesintileri

- 4A Emekli Aylık Bilgisi

- 4A Emekli Ödeme Bilgileri

- 4B Borç Durumu

- 4B Emekli Aylığı Kesintileri

- 4B Aylık Bilgisi

- 4B Tescil Kaydı

- 4C Emekli Aylığı Kesintileri

- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi

- 4C Tescil Kaydı

E-Devlet aracılığıyla diğer hizmet veren kurumlar ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve PTT.

YORUM YAZ..
Modal