İnsanların severek tükettiği dut meyvesi farklı şekillerde tüketilebildiği için sıkça tercih ediliyor. Sade şekilde tüketilebilen dut, pekmez olarak yenilebildiği gibi kurutularak da tüketilebilmektedir. K, C, B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve demir gibi vücut için gerekli mineralleri içinde barındıran kuru dutu her gün 1 avuç yiyerek günlük enerjinizi karşılayabilirsiniz.
Dut kurusu, çay ve reçel gibi farklı formlarda da yenebilen, dut meyvesinin kurutulmasıyla elde edilen bir kuruyemiş çeşididir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
A, K ve B vitaminleri ile de hastalıklara karşı önemli bir besin olan dut kurusu, kanın pıhtılaşmasını engellediği gibi kemik sağlığına da katkıda bulunur.
Faydaları dikkate alındığında beslenme rutinine dahil edilerek sağlığınız için destekleyici bir besin olarak kullanılabilir. Dut kurusunun sağlığınıza iyi gelebilecek özellikleri şunlardır:
İçerisindeki yüksek lif sayesinde sindirim sistemi sağlığına destek olarak kabızlığa iyi gelir.
Antioksidan bir yapıya sahip olan dut kurusu, serbest radikallerle savaşır ve kansere karşı korur.
B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut kurusu vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar.
Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir
İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler.
Kalsiyum ve magnezyum barındıran dut kurusu, kemik sağlığı için de oldukça önemlidir.
Cilt sağlığını destekler ve cilt için gerekli olan A vitaminini içerir.
Akciğer enfeksiyonlarından sorumlu olan influenza virüslerini ve bakterileri önler.
Beynin kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Beyaz dut kurusu, siyah duta oranla daha fazla tüketilir. Bütün dut çeşitlerindeki gibi beyaz dutun da sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına iyi gelir.
Dut, atıştırmalık olarak tüketildiği gibi çay olarak da hazırlanıp tüketilebilir. Dut kurusu çayı, antioksidan içeriği sayesinde dutun içeriğindeki faydaları sağlar.
Sağlık açısından birçok faydası bulunan dut kurusunun içerisinde yağ bulunmamaktadır. 100 gram dut kurusu yaklaşık olarak 330 kalori gelmektedir. Dut kurusu (100 gr) şu besin değerlerini içerir:
Karbonhidrat: 74.7 gr
Protein: 2.7 gr
Lif: 8.9 gr
Demir: 9.4 mg
Potasyum: 979 mg
Kalsiyum: 376 mg
Dut kurusu, düşük kalorili besinler arasında yer aldığından diyetin bir parçası olarak tercih edilebilir. Diğer atıştırmalıklarla karşılaştırıldığında daha az kalori içeren ve metabolizmayı hızlandıran bir besin olan dut kurusu, kilo kaybına yardımcı olur. Bunun yanında vücut direncini artırmada etkilidir. Düzenli egzersiz ile beraber tüketilirse sağlıklı bir ara öğün olabilmektedir. Dut kurusu kan şekerini düzenlemede etkili olduğu tatlı yeme isteğinin de önüne geçer.
Dut kurusu, her besinde olduğu gibi fazla tüketiminde vücuda zarar verebilir. Bazı kişilerin dut kurusuna karşı alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Bu durumda dut kurusu tüketmemeleri önerilir.
Kan şekerine etki ederek kanda bulunan glikoz seviyesini düşürebilir. Bu da hipoglisemi rahatsızlığını ortaya çıkarabilir.
Yüksek lif içeriğinden dolayı bazı insanlarda gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilir.
Doğal şeker kaynağı olan dut kurusunun, diyabet hastalarının tüketmeden önce uzman doktordan görüş almaları gerekir.