Düzenleme Meclis’e sunuldu: O otomobillere büyük ÖTV indirimi gelecek

Elektrikli otomobillere ÖTV indirimi yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda şarj edilebilir otomobillerden yüzde 80 yerine yüzde 30 ÖTV alınacak. İşte detaylar…

15.07.2024-16:50 - (Son Güncelleme: 15.07.2024-16:54) Düzenleme Meclis’e sunuldu: O otomobillere büyük ÖTV indirimi gelecek

Elektrikli otomobil almak isteyenlerin yüzünü güldürecek düzenleme Meclis’e sunuldu. TBMM Başkanlığına sunulan yeni kanun teklifi ile şarj edilebilir hibrit otomobillere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi gündemde. Teklif kabul edilirse, Plug-in Hybrid (PHEV) otomobillerde ÖTV oranı %30’a kadar düşecek.

Elektrikli otomobillere ÖTV indirimi geliyor

Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci, bu düzenlemenin detaylarını açıkladı. Özpeynirci, Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit model olan Toyota C-HR'nin bu teşvikten yararlanamayacağını ve diğer yerli modeller için iki yıldır matrah güncellemesi yapılmamışken, sadece ithal markaların teşvik edilmesinin ilginç olduğunu belirtti. ÖTV indirimiyle ilgili avantajlı duruma geçecek modelleri sıraladı:

BYD Seal U DM-I: ÖTV'si %80’den %30’a düşecek tek model.

BMW X1 xDrive30e, SKODA Kodiaq 1.5 TSI (204 PS) PHEV ve DSG DS-9 E-TENSE 250: ÖTV'si %80’den %60’a düşecek modeller.

Düzenleme Meclis’e sunuldu: O otomobillere büyük ÖTV indirimi gelecek

İthal edilecek elektrikli araçlar da sızdırıldı

Bunun yanı sıra, henüz WLTP datası (menzil) kesinleşmemiş veya güncelleme ile teknik tanıma girebilecek ve ithal edilebilecek diğer araçlar ise şunlar:

AUDI A3 PHEV

MG E-HS PHEV

CHERY PHEV

DS4, DS7 PHEV

HYUNDAI Tucson PHEV

KIA Sportage PHEV

OPEL Astra PHEV

OPEL Grandland PHEV

CITROEN C5 PHEV

VOLKSWAGEN Golf PHEV

Bu düzenleme, ithal edilen PHEV otomobillerin Türkiye'deki satışlarını teşvik edebilirken, yerli üreticilerin benzer desteklerden yararlanamaması eleştiriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal