Düşük Oksijen Koronavirüs Belirtisi Olabilir mi?

Yüksek ateş, halsizlik gibi belirtileri olduğu bilinen koronavirüs, oksijen düşüklüğüne de sebep olabilmektedir. Peki oksijen düşüklüğü ile koronavirüs tespiti yapılabilir mi? Oksijen düşüklüğü nasıl tespit edilir?

20.09.2020-11:52 - (Son Güncelleme: 20.09.2020-18:04) Düşük Oksijen Koronavirüs Belirtisi Olabilir mi?

Koronavirüsün, yüksek ateş, kuru öksürük, halsizlik, solunum güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığı bilinmekte. Bu semptomların içinde baş ağrısı ve nefes darlığına sebep olan oksijen düşüklüğü de mevcut. Koronavirsüsün en önemli semptomları arasında oksijen düşüklüğünün yer aldığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyarıda bulundu. Akkoyunlu, ‘Oksijen düşüklüğünün koronavirüs tespitinde önemi yok. Hastalığın ağırlığını göstermede dikkat ettiğimiz bir kriter’ açıklamasında bulundu.

Koronavirüsün önemli semptomlarından biri olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, oksijen ölçümünün hastalığın teşhisi için kullanılmasının doğru olmadığını ifade etti.

Vakaların tespitinde ateş ölçümünün daha doğru sonuç vereceğini belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, oksijen düşüklüğünün hastalık tespitinde öneminin olmadığını söylerken, hastalığın ağırlığını göstermede öneminin büyük olduğunun altını çizdi. Koronavirüs hastalarının büyük bir kısmında oksijen düşüklüğü görülmediğini söyleyen Akkoyunlu, ‘Yaklaşık olarak tahmin ettiğimiz oksijen düşme seviyeleri yüzde 15-20 arasında. Bunlar da hastanede yatan ve yoğun bakımdaki hasta grubunu oluşturuyor. O nedenle ‘elimizde bir cihazla dışarıdan gelenin oksijenini ölçelim’ yaklaşımı doğru olmayacaktır’ ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK OKSİJEN HAYATİ RİSK TAŞIYOR

Oksijeni düşüklüğünün hastada ciddi halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı, yüksek ateş gibi nedenleri ortaya çıkaracağını söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, ‘Oksijen düşüklüğü belirlenene kadar hasta birçok belirti vermiş olur. Oksijen düşüklüğü önemli bir belirti ancak tarama ve tanıda kullanılmaz. Yaş grubuna, kişinin hastalığına göre oksijen değeri değişmekle birlikte 96’nın üzerini sağlıklı değer olarak kabul ediyoruz. Sağlıklı değer 96-99 arasıdır. Bazen hastalık ve yaşın ilerlemesine göre bu değer 92’nin üzerinde de normal kabul edilir. Vücut uzun süre oksijensizliğe dayanamaz. Beyin 6 saniye, kalp de aynı şekilde bu kadar kısa dayanabilir. Oksijen düşüklüğü bizim için tehlikeli ve anında müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kan düzeyinin bozulması, halsizlik, baş ağrısı, ciddi nefes darlığıyla birlikte ortaya çıkar. Ciddi bir olaydır, hayatı tehdit eder. Öncesinde nefes darlığı gibi ciddi bulgular veren bir durumdur’ değerlendirmelerini paylaştı.

KAN ALMADAN PARMAKTAN ÖLÇÜM YAPILIYOR

Bir cihaz ile parmaktan oksijen ölçümünün yapılabildiğini belirten Akkoyunlu, ‘Parmağınız sağlıklı ve dolaşım düzeyi normal ise burada gösterilen değerler kandan bakılan değerler ile yüzde 98 oranında benzerdir. O nedenle bu mutlak doğruya yakın bir değer gösterir. Kan alıp tekrardan bir oksijen değerlendirmesi yapmaya gerek yok. Özellikle KOAH gibi kronik bir akciğer hastalığı olanlarda kanda oksijen düzeyinde düşüklükler söz konusu. Eğer bunun üzerine corona virüs gibi enfeksiyon eklenirse bu hastalık çok daha ağır seyreder. Bu hastaların korunması bizim için çok daha önemli. Tüm solunumsal enfeksiyonlardan bu hastaların korunması gerekiyor. Özellikle akciğer problemi ve yetmezliği olan kişilere hem grip hem zatürre aşısı öneriyoruz’  açıklamasını yaptı.

HEMEN BİR HEKİME BAŞVURUN

Oksijen düşüklüğü başladığında kişinin hastaneye başvurması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sadece koronavirüs ile ilgili değil, normal bir grip bile olsa kişinin hayatının tehlikeye gireceğini belirtiyor. Hastanın kendisini nasıl hissettiğinin önemine değinen Akkoyunlu, ateş ölçümünün hasta tespitinde oksijen ölçümüne oranla daha güvenli bir yöntem olduğunu ekledi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal