Şirketlerin ortak yaptıkları açıklamada, EMA tarafından ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ve BioNTech'in koronavirüse karşı ‘BNT162b2’ adlı aşı adayının sunumuna ilişkin bazı belgelere yasa dışı olarak ulaşıldığı konusunda bilgilendirildikleri ifade edildi.
AŞININ ONAY SÜRECİ ETKİLENMEYECEK
Pfizer ve BioNTech'ın yaptıkları açıklamada, EMA'nın siber saldırı olayının aşının onay sürecini etkilemeyeceği yönünde şirketlere güvence verdiği de belirtildi. Avrupa Birliği'nde ilaç ve aşıların değerlendirilmesi yapılarak onay verilmesinden sorumlu olan EMA tarafından yapılan açıklamada ise, ajansın bir siber saldırıyla karşılaştığı belirtilirken saldırıya ilişkin detaylar paylaşılmadı.
Merkezi Hollanda'nın Amsterdam kentinde olan EMA, yetkili ve ilgili kuruluşlarla yakın iş birliği içerisinde konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirerek ilerleyen günlerde daha fazla bilgi verileceği vurgulandı.
29 ARALIK'A KADAR KARAR ÇIKACAK
Bunun yanı sıra, BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım'da EMA'ya başvurmuştu. EMA'nın Pfizer ve BioNTech'in ‘BNT162b2’ adlı aşısına ilişkin incelemeleri sürerken aşının kullanımına ilişkin kararını en geç 29 Aralık'ta vermesi planlanıyor.
Ayrıca, koronavirüse karşı aşı yarışında Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği aşı büyük ilgi toplarken aşı İngiltere'de 2 Aralık'ta onay alarak uygulanmaya başlandı.
İNGİLTERE'DEN SONRA KANADA DA ONAY VERDİ
Kanada da söz konusu olan aşının kullanımı için gün içerisinde onay verdi. Kanada, İngiltere'den sonra bu aşının yaygın olarak kullanımına onay veren ikinci ülke oldu.