Öldürücü bir zehre sahip olan Koni salyangozu, Marmaris’te balıkçı ağına takıldı. Çoğunlukla Avustralya'nın sığ kıyılarında yaşayan Koni salyangozunun denizlerimizde ortaya çıkması, otoriteleri harekete geçirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye sularında ilk defa görülen tehlikeli tür için genetik inceleme çalışmalarını başlattı.
Kızıldeniz ve okyanuslar üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarına istila altına alan deniz canlıları gün geçtikçe çoğalmaya devam ediyor. Deniz dibindeki yaşama en çok zarar veren balon ve aslan balığının sonrasında sularımızda görmeye alışık olmadığımız bir deniz canlısı daha Muğla kıyılarında fark edildi.
Marmaris açıklarında bir balıkçının ağına, dokunduğun zaman zehriyle 30 kişiyi öldürebilen Conus cinsine bağlı olan koni salyangozu takıldı.
Yeni Asır Gazetesi'ne durumu aktaran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi konuya yönelik, "Koni salyangozları zehirli türlerdir. Dokunulduklarında iğne benzeri dişleri ve zehir bezleri ile zehirleyebilirler. Küçük türler arı sokması şeklinde etkilerken tropik olanlar ölümcül olabilmektedir. İncelemelerin yapılması için çalışmalara başlandı" diye ifade etti.
Söz konusu koni salyangozları vücutlarında birbirinden farklı sofistike kimyasal maddeler üretir ve bunları bir avlanma stratejisi doğrultusunda sıralı bir şekilde kullanırlar. Avustralya’da, Endonezya’da Asya ve Büyük Okyanus’un sıcak sularında yaşayan bazı koni salyangozları oldukça zehirlidirler ve küçük balıkları, solucanları ve yumuşakçaları avlamak için ustalıkla zehirli zıpkınlarını kullanırlar.