Dünya ve ülkeler var olduğundan itibaren var olmaya devam eden devlet sınırları jeopolitik bölge olup olmaları açısından oldukça önemlidir. Örneğin Belçika – Hollanda sınırı ülkedeki insanlar için önemsiz iken Kuzey Kore – Güney Kore sınırı hem ülke hem de halkları açısından oldukça önem arz etmektedir. Bazı ülke sınırlarına çok rahat girilip çıkılıyorken bazı ülke sınırları birbirlerine tamamen kapalıdır. Burada etkili olan en önemli faktör ise savaş ve jeopolitik açıdan fayda-zarar ilişkisidir
Haritaya bakınca çok muntazam şekilde çizilmiş sınır çizgilerinin yanı sıra oldukça karmaşık sınır çizgileri de vardır. Karmaşık sınır çizgilerine en önemli örnek Hindistan – Bangladeş sınırı verilebilir. Ayırca Vatikan - İtalya sınırı ise diğer ilginç sınırlardan biri.
Tampon bölge olarak adlandırılan Kuzey Kore ve Güney Kore uzun yıllardır askerlerden alındırılmış bir bölgedir. Birleşmiş Milletler güvenlik alanı olan sınır bölgesi ordudan arındırılmış bir bölgedir. Ayrıca iki yakanın birbirinin yüzüne baktığı tek yer olarak biliniyor.
Katolik Hristiyanların merkezi olan Vatikan ve İtalya sınırı bir meydandan oluşmaktadır. St. Peter’s Meydanın girişi İtalya ve Vatikan’ın resmi sınırıdır.
Güney Amerika’da üç ülkenin sınırının aynı bölgede bulunmaktadır. 2 nehrin kesiştiği bölgede 3 ülkenin sınırı vardır. Dünyanın en karmaşık sınırı olan Brezilya, Arjantin ve Paraguay’ı ayıran Igauzu ve Parana nehirleri sınır bölgeleridir.
Hollanda ve Belçika sınırı dünyanın en ilginç ve sınırlarından biridir. Hollanda ve Belçika sınırının ikiye bölündüğü Baarle kenti sınırını bölgedeki iş yerleri oluşturur.
Muhteşem doğa manzaralarının olduğu Haiti ve Dominik Cumhuriyeti sınırları gözle görülür derecede belirleyici olan orman manzarasıdır. Dominik Cumhuriyeti’nde ormanları koruma kanunu olmasından dolayı yeşil bölgedir. Ancak yeşil olmayan bölge ise Haiti’dir.
Arjantin ve Şili sahilinin sınır bölgesinde bulunan İsa heykeli sınırlar arasındaki en ilginç bölgelerden biridir. Andres dağların yer alan İsa heykeli her iki ülkenin de sınırını oluşturuyor.
İç içe geçmiş sınırları ile dünyanın en karmaşık sınır bölgelerinden bir olan Hindistan – Bangladeş sınır bölgelerinde halk her gün iki ülke arsında gidip gelmek zorunda kalıyor.