Dünyanın En Gelişmiş ve En İyi 11 Savaş Uçağı Açıklandı: İşte O Uçaklar...

Savaş uçakları, ülkelerin hava kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturan parçalarıdır. Günümüz dünyasında her ülkenin hızlı, çevik, güçlü ve iyi donatılmış pek çok uçağı var. İşte dünyanın en iyi 11 savaş uçağı...

02.09.2024-16:35 - (Son Güncelleme: 02.09.2024-17:07) Dünyanın En Gelişmiş ve En İyi 11 Savaş Uçağı Açıklandı: İşte O Uçaklar...

Günümüz dünyasında her an 3. Dünya Savaşı çıkabilecek olması her ülkenin hava, kara ve deniz silahlarını en iyisi ve en gelişmişi olması yönünde baskıya neden oluyor. 

Her ülkenin birçok savaş uçağı var. Bunlar ucuz ve kaliteli malzemelerle yapılmış, en iyi donanıma sahip, hızlı, çevik olmalarıyla ön plana çıkıyor. 


İşte dünyanın en iyi 11 savaş uçağı:

11. Sukhoi Su-35S

Rus Sukhoi Su-30 , Su-35 ve Su-37 ile Çin Shenyang J-16'nın hepsi, 4.5 nesil yetenekler sunan çeşitli yükseltmelerle ünlü Su-27 platformuna dayanmaktadır . Her jetin bir dizi çeşidi ve modifikasyonu vardır.


10. Eurofighter Typhoon

Adından da anlaşılacağı gibi, Eurofighter Typhoon ortak bir Avrupa savaş uçağı olarak tasarlanmıştır. Etkileyici bir performans ve gelişmiş teknolojiye sahiptir. Ancak, Avrupa dışından çok fazla ilgi görmüştür ve şu anda Birleşik Krallık , Almanya , İtalya , Katar ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere kıtadaki ve Orta Doğu'daki en güçlü hava kuvvetlerinden bazıları tarafından kullanılmaktadır.


9. Dassault Rafale

Dassault Rafale ve Eurofighter Typhoon oldukça benzerdir, en azından tek bir uçak olarak geliştirilmeye başlanmaları nedeniyle. Ancak, 1980'lerin ortalarında Fransa programı bölmeye ve kendi ihtiyaçları için ayrı bir savaşçı yaratmaya karar verdi.


8. Boeing F-15EX Eagle II

Boeing F-15 Eagle , ilk 4. nesil savaş uçaklarından biriydi. Bazen bu jetin 2024'te 52. yaş gününü kutladığına inanmak zor. Ancak, hala güçlü bir savaş makinesi olmaya devam ediyor. 100'den fazla hava-hava öldürmesi yapan ve hava-hava kaybı yaşamayan dünyadaki tek savaş uçağıdır. Ayrıca, en gelişmiş teknolojilere sahip yeni varyantlarıyla sürekli olarak yükseltildi.


7. F/A-18 E/F Super Hornet ve EA-18G Growler

EA-18G Growler elektronik havadan saldırı varyantı daha fazla elektroniğe, iki kanat ucu poduna ve buruna monte edilmiş 20 mm'lik bir silaha sahip değil. Uzaktan sıkıştırma, elektronik gözetleme, elektronik havadan saldırı ve hava savunmalarının bastırılması sağlayabilir.


6. Shenyang FC-31 Gyrfalcon

Çin'in Shenyang FC-31 Gyrfalcon projesi ilk olarak on yıldan uzun bir süre önce tanıtıldı ve artık meyvesini vermeye yakın. FC-31 henüz tanıtılmamış olsa da, jet, farklı isimler altında, Çin'in yeni uçak gemisi tabanlı jeti olmaya yakın.


5. Sukhoi Su-57

Sukhoi Su-57 Felon, Rusya'nın ilk gizli uçağıdır. Ancak, çok sayıda sorun ve gecikme nedeniyle gelişimi yavaşladı ve başlangıçta yıllar önce operasyonel hale getirilmesi planlansa da, yalnızca küçük miktarlarda mevcuttur.


4. KAI KF-21 Boramae

Güney Kore'nin Endonezya ortaklığıyla ürettiği KAI KF-21 Boramae, Kore havacılık endüstrisinde önemli bir sıçramayı temsil ediyor. Bu jet, gizlilik özellikleri, gelişmiş bir AESA radar sistemi ve F-35'e dayalı bazı teknolojileri bünyesinde barındırıyor ve onu 4.5 ile 5. nesil bir savaş uçağı arasına yerleştiriyor.


3. Lockheed Martin F-22 Raptor

F-22, hizmete giren ilk 5. nesil savaş uçağı ve gizlilik özelliklerini içeren ilk savaş uçağıdır. İtiş vektörleme motorları ve gelişmiş silah sistemleri, ona yakın mesafeli hava muharebesinde bir avantaj sağlar ve ayrıca görsel ötesi menzil için güçlü sensörlere sahiptir.


2. Chengdu J-20 Mighty Dragon

Çin'in 2017'de tanıttığı ilk 5. nesil savaş uçağı olan J-20 Mighty Dragon, F-22 ve Su-57 ile rekabet edecek şekilde tasarlanmış ağır ve güçlü bir savaş uçağıdır. Çin savaş uçağı geliştirmede bir adım ileridir ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'ne (PLAAF) gelişmiş aviyonikler ve üstün performans getirir. İtme vektörlü motor egzozları olmadan benzerleri kadar manevra kabiliyetine sahip olmayabilir, ancak Chengdu J-20'nin gizli tasarımı hala inanılmaz derecede gelişmiştir.


1. Lockheed Martin F-35 Lightning II

Lockheed Martin F-35 Lightning II, Amerika Birleşik Devletleri'nin beşinci nesil savaş uçağı geliştirmesinin zirvesidir. 2006'da üretime girmesinden bu yana F-35, savaş uçağı geliştirmedeki en son gelişmeleri bünyesinde barındırmaktadır. Eşsiz gizlilik özellikleri, sensör füzyonu, dünyanın en güçlü savaş uçağı motoru, veri ağı yetenekleri ve en gelişmiş radara sahiptir. Pilotları, kendilerine benzeri görülmemiş düzeyde durumsal farkındalık sunan özel bir artırılmış gerçeklik kaskı bile kullanırlar.



Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal