Dünyanın dört bir yanında Türkiye’ye yardım seferberliği

Kahramanmaraş’taki depremin ardından dünyanın dört bir yanından gelen arama kurtarma ekipleri onlarca depremzedeyi kurtardı, deprem bölgesindeki yabancı sayısının birkaç gün içinde 10 bini geçmesi beklenmekte. Kuveyt’ten ABD’ye, Tunus’tan Yunanistan’a kadar birçok ülkede göz depremzedeler için kampanyalar var.

13.02.2023-15:36 - (Son Güncelleme: 13.02.2023-17:55) Dünyanın dört bir yanında Türkiye’ye yardım seferberliği

Türkiye’de 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen iki büyük depremin ardından dünyanın dört bir yanından yardım seferberliği başladı. Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada99 ülkenin Türkiye’ye yardım teklifinde bulunduğunu ve halihazırda 68 ülkenin deprem bölgesinde aram kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti. Yurtdışından gelen arama kurtarma ekiplerinin sayısı 8 bin 850’yi buldu. Bakanlık15 ülkenin daha ekip göndermesinin beklendiğini ve deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldığını açıkladı.

Dünyanın dört bir yanından yardım eli

Türkiye'de 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen tarihi depremlerin ardından dünya yardım için seferber oldu. Dışişleri Bakanlığı, Pazar sabahı yaptığı açıklamada 99 ülkenin Türkiye'ye yardım teklifinde bulunduğunu ve halihazırda 68 ülkenin sahada arama kurtarma çalışmalarına katıldığını duyurdu. 

İsviçre

Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderen İsviçre, kampanyalarda toplanan insani yardımları da aktarmaya başladı. THY uçakları, acil ihtiyaç listesindeki olağanüstü kış şartlarına dayanıklı 300 çadır, jeneratör, uyku tulumu, ısıtıcı ve termal battaniyeden oluşan 67 tonluk yardımı İstanbul'a taşıdı. 

Panama

Orta Amerika ülkesinden arama kurtarma ekibi, yanlarında özel eğitimli köpekleriyle birlikte Türkiye'ye uçtu.

Küba

Depremzedeler için harekete geçen Küba, 32 doktor ve sağlık görevlisini Türkiye'ye yolladı. Doktorlar ve hemşireleri taşıyan uçak, başkent Havana'dan resmi törenle havalandı.

Küba

Norveç

Arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye sevk eden Norveç, askeri kargo uçakları C-130'ları ise depremzedelerin tahliyesi hizmete sundu. Kargo uçakları yaralıları ve depremzedeleri başka illere taşıyacak. Norveç ayrıca, Türkiye'ye yaklaşık 15 milyon dolarlık destek sunacak.

Kolombiya

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da hummalı bir kampanya var. Başkent Bogota'daki Türkiye Büyükelçisi’nde gönüllüler toplanan yardımları tasnif edip paketliyor. Uluslararası haber ajansı AFP'nin servis ettiği fotoğraflarda, büyükelçilik içerisinde onlarca paketin biriktiği görüldü.

Kuveyt

Kuveyt'te depremin hemen ardından başlatılan yardım kampanyasında yaklaşık 70 milyon dolar toplandı. 'Kuveyt yanınızda' adlı kampanya devlet televizyonundan yayınlandı, yarım günde 129 bin Kuveytli 67 milyon dolardan fazla bağış yaptı.

ABD

161 arama kurtarma uzmanıyla enkazlarda canlı arayan ABD ekibindeki iki birimden biri olan Virginia Görev Gücü 1, 1999 Marmara depreminden sonra da sahadaydı.

ABD'nin birçok eyaletinde ise Türkiye'ye yardım için seferberlik var. New York ve New Jersey'de bir Türk nakliyat şirketi yardım toplama merkezine dönüştü. Şirketin sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından iki eyalette yaşayan Türkler TIR parkına akın etti.

Kanada

Kanada'da yaşayan Türkler ve ülke sakinleri, deprem bölgesine yardım için seferber. Türk diplomatik temsilciliklerinde toplanan yardımlar paketlenip deprem bölgesine gönderilmek üzere hazırlanıyor.

Kanada hükümeti, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için bağışlanacak her bir dolara bir dolar ekleyecek.

Sahadaki arama kurtarma çalışmalarında yer alan Kanadalı ekipler ise, Adıyaman'da bir kadın depremzedenin 100 saat sonra gün ışığı görmesinde rol aldı.

Belçika

Sahada arama kurtarma uzmanları bulunan Belçika'da, yardım kampanyaları çığ gibi. Diğer yandan, Brüksel yönetimi Hatay Kırıkhan'da bir sahra hastanesi kuruyor. Aralarında doktorların da yer aldığı Belçikalı ekipler ve hastane ekipmanlarını, beş kargo uçağı Türkiye'ye taşıyacak. Kadın-doğum ve çocuk birimlerinin de yer alacağı bir futbol sahası büyüklüğündeki sahra hastanesi, hafta içinden itibaren hizmet vermeye başlayacak.

Azerbaycan

Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke olan Azerbaycan, 700'ü aşkın uzmanıyla sahada. Türkiye'ye yardım için tüm ülke seferber oldu, yardım taşıyan uçaklar bir bir kalkış yaptı.

Uçakların yanı sıra Azerbaycan'da toplanan yardımlar TIR'larla Türkiye'ye ulaştırılıyor. Onlarca TIR'ın sınır kapısından geçtiği bildirildi.

Ermenistan

Türkiye'nin doğu komşusu Ermenistan, deprem bölgesine 28 uzmandan oluşan arama kurtarma ekibi gönderdi. Ermenistan'dan yola çıkan yardım kamyonları ise, 30 yıl sonra ilk kez açılan Alican Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye giriş yaptı.

Türkiye ve Ermenistan arasında karayolu ulaşımının mümkün olduğu tek nokta olan Alican Sınır Kapısı, Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında yıkılmasının ardından açılmış, 1993 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Birinci Karabağ savaşı nedeniyle tekrar kapanmıştı. Sınır kapısı, sadece 1988 yılında, Ermenistan’da yaşanan depremde kullanılmış, Türk Kızılay’ı yardımları ülkeye gönderilmişti.

Sırbistan

Enkazlarda canlı arayan Sırp ekibinin yanı sıra, özellikle Boşnak nüfusa ev sahipliği yapan Novi Pazar'da bir seferberlik var. Toplanan yardımlar yedi kamyona yüklendi ve araçlar Türkiye'ye doğru hareket ediyor.

Endonezya

Güney Asya ülkesinden arama kurtarma ekibi, yanlarında insani yardımlarla birlikte askeri kargo uçaklarıyla Türkiye'ye doğru yola çıktı. Fotoğraf, başkent Cakarta'da çekildi.

Endonezya

Birleşik Arap Emirlikleri

Deprem bölgesinde 92 kişilik arama kurtarma ekibiyle yer alan Körfez ülkesi, enkazlardan sekiz depremzedeyi sağ salim çıkarmayı başardı. Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen uzmanlar, Gaziantep Islahiye'de bir sahra hastanesi kuruyor.

Türkiye'ye günler içinde 22 uçak yardım malzemesi ve ilaç gönderen Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yardım kampanyaları ise, hız kesmeden devam ediyor. Ülke çapındaki yardım kampanyalarında toplanan ürünler, Dubai'den havalanan uçaklarla Türkiye'ye ulaştırılıyor.

BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan Türkiye'ye 50 milyon dolar nakit yardım yapılacağını duyurdu, yöneticinin annesi ise 13 milyon dolar bağışladı.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'ten gelen arama kurtarma ekipleri, Hatay Reyhanlı'daki enkazlarda canlı arıyor. Ülke ise Türkiye için ayakta, birçok yardım kampanyası yürütülüyor. Bir kermese katılan yaşlı bir Boşnak kadın, kara günler için biriktirdiği 500 euroyu Türkiye'ye göndermeleri için yetkililere mendiliyle birlikte getirdi.

Yunanistan

Deprem olur olmaz arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderen komşu Yunanistan'da, insani yardımların yüklendiği uçaklar bir bir havalanıyor. Ege Denizi'ndeki adalarda yaşayanlar da yardım kampanyaları düzenliyor.

Rodos'ta yaşayan Türklerin topladığı bir feribot dolusu yardım malzemesi Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan küçük Meis Adası'nın sakinleri ise, Türkçe bir notla yardımlarını teknelere yükleyip Kaş'a getirdi. Notta, "Sevgili komşularımız, sizin evlerinizle beraber bizim de yüreklerimiz yıkıldı... Aynı toprağı, aynı havayı, aynı güneşi paylaştığımız kardeşlerimize elimizden ne geliyorsa... Meis Adası halkı-Kastellerizo" yazıyordu.

Yunanistan

Romanya

Arama kurtarma ekiplerini hızla deprem bölgesine sevk eden Balkan ülkesi, Avrupa Birliği'nin etkinleştirdiği insani yardımları ise trenlerle Türkiye'ye yolluyor. Romanya Acil Yardım Hizmetleri bünyesindeki itfaiyeciler, başkent Bükreş'te yardımları trene yükledi. Romanya'nın yardım paketinde çadırlar, elektrikli ısıtıcılar ve şilteler bulunuyor.

Tunus

Arama kurtarma çalışmalarına 41 uzmanla katılan Tunus'ta, Türkiye ile telefon aramaları günlük 60 dakikaya kadar ücretsiz oldu. Cep telefonlarından 1810 numarasına gönderilecek kısa mesajlarla bağış toplanabiliyor. Ülkede hem resmi kurumlar hem de sivil toplum örgütleri yardım kampanyaları yürütüyor.

Pakistan: 30 milyon dolar bağışladı

Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri sevk eden Pakistan'da, insani yardımlar uçalar ve TIR'larla deprem bölgesine ulaştırılıyor. İran üstünden Türkiye'ye gidecek 16 yardım TIR'ı, Lahor şehrinden yola çıktı. TIR'lar kışlık çadır ve battaniye taşıyor.

ABD'de adı açıklanmayan bir Pakistanlı Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne yürüyerek gitti, depremzedeler için 30 milyon dolar bağış yapıp yine sessiz bir şekilde büyükelçilikten ayrıldı. Depremden bu yana birçok Türkçe Twitter mesajı paylaşan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise, ismi gizli tutulan Pakistanlının hareketinin yüreğine dokunduğunu yazdı.

Çin

Hatay'ın Belen ilçesindeki enkazlarda canlı arayan Çinli ekip, beş kişiyi kurtardı. Pekin yönetimi ise, insani yardımları Türkiye'ye ulaştırıyor. İlk yardım uçağı, Şanghay'dan Cumartesi sabahı havalandı ve Türkiye'ye iniş yaptı. Yeni yardım uçaklarının kısa sürede kalkış yapması bekleniyor. Çin, Türkiye'ye afet çadırı, battaniye ve ilaç gönderiyor.

Hollanda

Deprem bölgesine arama kurtarma ekibi sevk eden Hollanda'da büyük bir kampanya yürütülüyor. Ülkedeki Türklerin başlattığı bir kampanyada iki günde 3 milyon euro toplandı.

Sudan

Afrika ülkesinde yardım kampanyası başlatıldı. Yardımlar uçakla Türkiye'ye ulaştırılacak.

Gürcistan

Türkiye'nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan, felaket duyulur duyulmaz arama kurtarma ekiplerini yola çıkardı. Başlatılan kampanyalarda toplanan insani yardımlar ise, TIR'lara yüklenip deprem bölgesine gönderildi. Çok sayıda TIR'ın Sarp Sınır Kapısı'ndan geçip Türkiye'ye giriş yaptığı bildirildi.

İran

Deprem duyulur duyulmaz arama kurtarma ekiplerini yola çıkaran Türkiye'nin doğu komşusu İran, bugüne kadar insani yardım ve tıbbi ekipman taşıyan yedi uçak havalandırdı. Deprem bölgesinde iki sahra hastanesi bulunan İranlı ekipler, Gaziantep ve Adıyaman'da faaliyet gösteriyor.

YORUM YAZ..
Modal