Dünyada Türkiye dahil olmak üzere birkaç bölgede yetişen mantarın kilosu 400 lira!

Ülkemizde yalnızca bazı bölgelerde doğal olarak yetişen fakat şimdiye kadar birkaç ülke haricinde üretimi olmayan “Kuzugöbeği Mantarı” Türkiye’de ilk kez Mersin’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir serada üretilerek verimli bir sonuç elde edildi. Söz konusu mantarın kilogram fiyatının 400 lira olmasıyla birlikte belli çalışmaların ardından çiftçiye kazandırılması hedefleniyor.

11.04.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 11.04.2022-14:40) Dünyada Türkiye dahil olmak üzere birkaç bölgede yetişen mantarın kilosu 400 lira!

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde kritik bir yere ait olan Mersin'de kendi ortamında yetişen fakat kültürel olarak daha önce üretimi hiç yapılmamış olan kuzugöbeği mantarının ekonomik değerinden üreticinin de yararlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından çalışma yürütüldü. Önceki zamanlarda ufak denemeler gerçekleştiren enstitü ekibi, 'Kuzugöbeğinin Kültüre Alınması' projesini hazırlamak amacıyla seraya doğadan topladıkları kuzugöbeği mantarını ekti.

1 ayda hasat edilecek düzeyde

Mart ayıyla birlikte kendini göstermeye başlayan mantarlar, 30 günlük bir zaman diliminde tamamen çıkarak bir kısmı hasat noktasına ulaştı. Kilogramda fiyatı 400 lira olması sebebiyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği böylece üreticiye 120 ile 280 bin lira arasında kazanç sağlayacağı aktarıldı. Kurutulmuş halinin 3 bin lira olduğu mantarın enstitüde yürütülen Ar-Ge çalışmalarından sonra projenin uygulamaya konması ve üretiminin sürmesi planlanıyor.

Dünyada Türkiye dahil olmak üzere birkaç bölgede yetişen mantarın kilosu 400 lira!

Yürütülen söz konusu çalışmalar ile alakalı açıklamalar yapan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, "Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü olarak birçok araştırma yapmaktayız. Bu araştırmalardaki amacımız çiftçinin kazancını çeşitlendirmek, kar oranını, gelir oranını yükseltmek, doğada yetişen, doğada toplaması yapılan ürünleri kültüre almak gibi projeler yürütmekteyiz. Bu projelerden bir tanesi de şuan içinde bulunduğumuz serada kuzugöbeği mantarı yetiştiriciliğini nasıl kültüre alabiliriz diye geliştirmiş olduğumuz bir proje sonucunu görüyoruz. Gördüğünüz gibi serada şuan ki tarihte bu sıfır rakımda kuzugöbeği mantarı olmamasına rağmen, şuan Toroslarda bin rakımdan sonra bulunmakta olmasına rağmen kuzugöbeğinin yetiştiğini görmektesiniz, bu da çalışmalarımızın başarılı olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Fransızların vazgeçilmez ürünü

Kuzugöbeğinin çeşitli adlarla da bilindiğinin altını çizen Doç. Dr. Keleş,” Çok değerli bir mantar, özellikle Fransız mutfağında vazgeçilmezlerden. Kuzugöbeğinin girdiği Fransız yemekleri 4-5 katına fiyatla satılmaktadır. Çünkü kuzugöbeği aynı zamanda şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Kuzugöbeği mantarının yetiştiriciliği ile biz burada dekardan 300 kilogram ile 700 kilogram arasında bir ürün almayı hedeflemekteyiz. Yaş kuzugöbeği mantarının kilosu 400 liradan satıldığını düşünecek olursak, müthiş bir gelir elde ediliyor. Dekara 120 bin ile 280 bin lira arasında bir gelir elde etme olanağı sunmaktadır. Bu aradaki fark yapmış olacağımız AR-GE çalışmaları ile yukarılara doğru çıkarılacaktır. Bu da yapılacak olan AR-GE çalışmalarının önemini göstermektedir. Kuzugöbeğinin kültüre alınması projemiz sayesinde ilk kez doğa değil de serada yetiştiriciliğini yapıyoruz. Tabi ki dünya da birkaç ülkede yetiştiriciliği yapılıyor ama Türkiye'de bu bir ilktir.” dedi.

Dünyada Türkiye dahil olmak üzere birkaç bölgede yetişen mantarın kilosu 400 lira!

Pizzanın fiyatını 50 euro yukarı çekiyor

Kilosu 400 lira olan mantarın ekim sürecini yakından izleyen ve bu dönemi anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Atilla Ata da yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"İşe başlarken ilk önce doğadan mantarları topladık. Daha sonra bunları laboratuvar ortamında çoğaltarak, araziye ekimini kasım ve aralık ayında gerçekleştirdik. İlk meyve görüntüsünü 11 Mart'ta elde ettik. Bugün bir ayı geçti. Şu an gördüğünüz gibi verimli bir alan. Artık belki üretilme söz konusu olabilecek verim potansiyeli gözükmekte. Yetiştiriciliği içinde gölge koşullar gereken bir mantar türü, çünkü güneşte zarar görüyor. O sebeple bulunduğumuz ortam gölge tülleriyle kaplı. Aynı zamanda yüzde 50, yüzde 60'ın üzerinde bir nemi muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu sebeple de etrafta sulama sistemlerimiz var. Hem gölgeleme hem de sisleme işlemi, hasat sezonunun uzamasına katkı sağlayacak, dolayısıyla verimin artmasına katkı sağlayacak. Çok sevilen bir mantar, özellikle finedining restoranlarda kullanılan pizzanın içine girdiği zaman bu mantar pizzanın fiyatını 50 euro artıyor, yurtdışında. Bir iki mantar doğranıyor, pizzanın fiyatı 50 euro artıyor."

YORUM YAZ..
Modal