Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1.1 milyara yükselerek, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye 8. sırada yer alıyor.
Dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara ulaştı. Sigara yüzünden ölümlerin sayısı ise 7,7 milyona yükseldi. Erkeklerde ölüm oranı daha fazla. Her 5 ölümden 1’i sigara yüzünden gerçekleşiyor.
ORAN KORKUTUCU
Lancet'in raporuna göre sigaraya yeni başlayan insanların yüzde 89’u 25 yaşına kadar bağımlı oluyor. Bağımlılık yaşı ise tüm ülkelerde her geçen gün düşmeye devam ediyor. Araştırmacılar, sigara içenlerin sayısının her gün biraz daha artmaya devam ettiğini ve özellikle gençler arasında sigara içme oranlarının korkutucu şekilde yükselişe geçtiğini aktarıyor.Raporda 25 yaşına kadar düzenli sigara içmeyen birinin bağımlı olma olasılığı içenlere göre çok düşük olduğuna da dikkat çekiliyor.
ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA ÇOK SİGARA İÇİYOR
Araştırmaya göre küresel ölçekte azalma gözlense de, sigara bağımlılarının sayısı erkekler arasında 20 ülkede, kadınlar arasında ise 12 ülkede artış gösterdi. Tütün içen küresel nüfusun üçte ikisini ise yalnızca 10 ülke oluşturuyor. Bunlar Çin, Hindistan, Endonezya, ABD, Rusya, Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler olarak belirlendi. 341 milyon kişi içinden her üç sigara tüketicisinden biri Çin’de bulunuyor.
15 YAŞ ÜSTÜ TEHLİKEDE
15 yaş ve üzeri insanlar arasında, erkekler de en yüksek sigara içme oranına sahip ülkeler, çoğunlukla Asya ve Okyanusya ülkelerinde bulunuyor. Kadınlar arasında sigara kullanımı yaygınlığının en yüksek olduğu ülkeler ise daha çok Avrupa ve Okyanusya ülkeleri bulunuyor. 1 milyonu aşan nüfusa sahip 159 ülke arasında, 15 yaş ve üstü erkeklerde sigara kullanımının nüfusa oranla en yüksek olduğu ülkeler: Endonezya, Ermenistan, Ürdün ve Gürcistan. 15 yaş ve üstü kadınlarda ise en yüksek oranlarÇ: Sırbistan, Şili, Hırvatistan, Bulgaristan ve Yunanistan yer alıyor.
BİR ÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR
Rapora göre 2019 yılında sigara nedeniyle kemik, kalp hastalığından 1,7 milyon, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığından 1,6 milyon ölüm: trakea, bronş ve akciğer kanserinden 1,3 milyon ölüm ve felçten de yaklaşık 1 milyon ölüm gerçekleşti.
SİGARADAN ÖLENLERİN YÜZDE 6’SI 15 YIL ÖNCE BIRAKMIŞ KİŞİLER
Araştırmalara göre uzun süreli sigara içen her iki kişiden biri, doğrudan sigarayla bağlantılı sebeplerden ölüyor ve sigara içenler, hiç sigara içmeyenlere göre ortalama 10 yıl daha düşük bir yaşam süresine sahip. Küresel ölçekte sigara ve tütün kullanımına bağlı ölümlerin sadece yüzde 6'sı, en az 15 yıl önce sigarayı bırakmış kişiler arasında gerçekleşiyor. Araştırmacılar, bu sonucun sigarayı bırakmanın önemini vurguladığını söylüyor.
31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZLÜK GÜNÜ
31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü öncesinde yayınlanan yazıda, tüm ülkeleri tütün kullanımının yaygınlığını azaltmak ve genç yaşta sigaraya başlamayı önlemek için kanıta dayalı bir politika paketini acilen benimsemeye ve uygulamaya davet ediyor.
KONTROLLER ARTTIRILMALI
Washington, Seattle Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsünün (IHME) kıdemli yazarı Profesör Emmanuela Gakidou, sigara içme yaygınlığının pek çok ülkedeki gençler arasında yaygınlaşması nedeniyle tütün kontrolünün artırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
25 YAŞINDAN KÜÇÜKLER DAHA ÇOK SİGARA İÇİYOR
Araştırmanın başında yer alan Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsünden Marissa Reitsma, sigaraya yeni başlayanların yüzde 89’unun 25 yaş ve altındakiler olduğunu, hükümetin gençler arasında bağımlılığın önüne geçmeye odaklanması gerektiğini vurguluyor. Reitsma, “Gençler bağımlılığa karşı daha savunmasız. Eğer ülkeler sigaraya yeni başlayanların sayısını düşürmezse, tütün epidemisi uzun yıllar sürecek” söylüyor.
5 KİŞİDEN 1’İ ELOKTRONİK SİGARA İÇİYOR
Tütün kullanımının da elektronik sigara kullanımı da artık tüm dünyada yaygın hale geldi. İstatistik portalı Statista’nın küresel tüketici anketinden elde edilen verilere göre, elektronik sigara kullanımı en çok Çin’de yaygın. Bu ülkede sigara içen her 5 kişiden 1’i, ayrıca elektronik sigara da kullandığını iletiyor.
11’DEN YÜZDE 21’E YÜKSELDİ
Uzun bir süredir ülke genelindeki ergen öğrenciler arasında uyuşturucu ve alkol kullanımı ile ilgili araştırmalar yapan National Institutes of Health Geleceği İzleme anketinden elde edilen elektronik sigara kullanımı verilerine göre, lise seviyesindeki kullanıcılarda, geçen yıldan şimdiye kadar önemli bir artış olduğunu aktarıyor. Araştırmacılar, 2017 ile 2018 arasında, son 30 günde elektronik sigarayla nikotin aldığını söyleyen lise son sınıf öğrencilerinin sayısının 2 katına çıktığını tespit etti yani yüzde 11'den yüzde 21'e yükseldi.
SİGARAYI BIRAKIRSANIZ NE OLUR?
Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan ve her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan küresel tütün tüketimi bırakıldığında ise insan vücudunda önemli gelişmeler meydana geliyor.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Tütün kalpleri kırar. Sigarayı değil sağlığı seç başlıklı raporuna göre, etkiler şöyle sıralanabilir: Sigarayı bıraktıktan sadece 20 dakika sonra, kalp atış hızı ve kan basıncında düşüş ile ilk iyileşmeler başlıyor. 12 saat içinde karbonmonoksit seviyeleri normale dönüyor ve birkaç hafta sonra akciğer fonksiyonu artıp dolaşım iyileşiyor. İnme veya koroner kalp hastalığı riski 15 yıl içinde ortadan kalkıyor. Akciğer kanseri de yaklaşık 10 yıl sonra çok daha az önemli bir tehdit haline geliyor.