İlginç hastalıklar, hastalıklar, enteresan hastalıklar fotoğrafları galerimizde.
Dünya'da görülmemiş en ilginç hastalıklar
Gözlerinize inanamayacağınız en ilginç hastalıklar...
Macrodactyly, el ve ayak parmaklarının aşırı iri oluşu.
Nomadişeti veya yanakta siyaha yakın renkte bir ülser yani yara şeklinde başlar. kısa zamanda etrafa yayılır.epidermodysplasia verruciformis.
Aşırı kıllanma şeklinde ortaya çıkmaktadır. bu hastalığa yakalanan çocukların yüzlerinde ve diğer bölgelerinde uzun siyah kıllar çıkmaktadır. hastalar kurtlara benzediklerinden, söz konusu hastalık, kurt adam sendromu olarak adlandırılmıştır.
Cutaneous hornskorn kutaneum (deride boynuzsu çıkıntı), uzunluğu birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen, boynuzumsu görünümde hiperkeratotik lezyonlardır. korn kutaneum sıklıkla yüz, kulaklar ve güneş gören diğer alanlarda görülür.
Neurofibromatosis (nf) kemikleri, yumuşak dokuyu, deriyi ve sinir sistemini etkileyen genetik bir hastalıktır.
Hastalık nedir?
İlk olarak "hastalık", tanımı çok iyi yapılması gereken bir kavramdır. açıkçası türkçe bu konuda çok yetersizdir. çünkü örneğin ingilizcede aynı konseptte, farklı anlamlara gelen birçok kelime bulunur: "sickness", "illness", "disease", "morbidity", "medical condition" ve "disorder" bunlardan sadece altısıdır. ve bunların her birinin anlamı farklıdır. ancak türkçede bunların hepsi tek bir kelime ile karşılanır: hastalık (belki sadece "medical condition" için "tıbbi durum" kalıbını kullanabiliriz farklı olarak). işte bu sebeple hastalığın nedenlerine, biçimlerine ve sonuçlarına girebilmek için öncelikle tanımlamaları iyi yapmalıyız. bu sebeple, aslında tam olarak anlamı karşılamayan, fakat farklı kelimeler olmaları açısından kullanmayı gerekli gördüğümüz birkaç kelime tanımı yapalım:
Rahatsızlık (disease), en genel tanımıyla "rahat olmama hali" olarak tanımlanmaktadır. kısaca, herhangi bir organizmanın normal fonksiyonunu bozan herhangi bir durum olarak düşünülebilir. genellikle "rahatsızlık" denince akla bulaşıcı rahatsızlıklar gelmektedir. bu tip rahatsızlıklar mikrobik unsurlardan kaynaklanır. mikrobik unsurlar arasında bakteriler, virüsler, mantarlar, protozoalar, bazı çok hücreliler ve priyonlar bulunmaktadır. tanımsal olarak, herhangi bir bakteri veya benzeri unsurdan kaynaklanmayan enfeksiyonlar rahatsızlık olarak sayılmaz.
Burada tanımlamak gerekirse, enfeksiyon en genel tanımıyla bir grup organizmanın, bir başka organizma içerisinde koloni kurması demektir. enfeksiyonlar, her zaman rahatsızlığa yol açmazlar. örneğin bağırsağımızda sindirime sebep olan bakterilerin orada kolonileşmeleri de enfeksiyondur, ancak bu tip enfeksiyon bir "rahatsızlık" sayılmaz. öte yandan belirtileri henüz ortaya çıkmamış, ancak klinik olarak tespit edilen parazitik enfeksiyonlar "rahatsızlık" kategorisindedir. öte yandan her rahatsızlık mikrobik sebeplere dayanmaz. bunlar "diğer rahatsızlıklar" kategorisindedir.
Hastalık (disorder), organizma içi bir fonksiyonun anormalliği ya da düzensizleşmesi anlamına gelmektedir. genel olarak zihinsel hastalıklar, fiziksel hastalıklar, genetik hastalıklar, duygusal ve davranışsal hastalıklar ve fonksiyonel hastalıklar olarak 5 ana kategoriye ayrılır.
İllet hali (ıllness ve sickness), genellikle rahatsızlık ile eş anlamlı olarak kullanılmakla birlikte, tıbbi anlamda bir hastanın, bir rahatsızlığı şahsi olarak deneyimlemesi anlamına gelmektedir. dolayısıyla bu tanım dahilinde bir birey, rahatsız olmadığı halde illet halinde veya illet halinde olmadığı halde rahatsız olabilir. daha günlük terimlerle açıklayacak olursak, bir birey gerçekte rahatsız olmadığı halde kendini rahatsız hissedebilir veya rahatsız hissetmediği halde gerçekten rahatsız olabilir. illet hali genellikle bir enfeksiyondan değil, nesiller içerisinde evrimleşmiş tepkilerden, rahatsızlık davranışlarından ve vücudun bir hastalığı temizlemek için aldığı önlemlerden kaynaklanır. illet halinde görülen tipik unsurlar yorgunluk, depresyon, sürekli uyuma isteği, aşırı zayıflık, acıya karşı hassasiyet ve konsantrasyon eksikliğidir.
Tıbbi durum (medical condition), bütün hastalıkları ve rahatsızlıkları içine alan genel bir tanımdır. ayrıca oldukça nötr bir kelime olduğu için ve rahatsız edici bir unsur içermediği için literatürde sıklıkla tercih edilmektedir. ancak birçok resmi kurum, tıbbi durumu psikaytik (zihinsel, psikolojik) hastalıklar haricindeki tüm hastalıklar olarak kullanmaktadır. hatta sigorta sözleşmelerinin çoğunda "tıbbi durum"dan bahsederken "psikolojik hastalıklar haricindeki tüm hastalıklar" olarak değinilir.
Marazilik (morbidity) ise "hasta olma hali", "yetersizlik durumu" veya "düşük sağlık" olarak değerlendirilebilir. genellikle ileri düzey hastaların durumunda kullanılır ve ıcu skor sistemi denen bir sistem ile kritiklik durumu ölçülür. bu konseptte kullanılan "eş marazilik" kavramı, iki farklı hastalığın ya da rahatsızlığın bir arada bulunması anlamına gelir. bu kadar terminolojik açıklamadan sonra, konumuza giriş yapabiliriz. biz yazımız dahilinde tüm bunlar için sadece "hastalık" kelimesini kullanacağız; ancak yeri geldiğinde, gerekirse buradaki tanımlamalara da başvurabiliriz.
Evrimsel biyoloji sayesinde, hastalık dediğimiz unsurların "gökten" ya da "kendiliğinden" oluşmadığını, "büyü", "lanet", "vudu" ve benzeri doğa üstü, bilim dışı sebeplerden kaynaklanmadığını, tamamen organizmalar bazında açıklanabilecek, sıradan, doğal olgular olduğunu ortaya koyabildik. örneğin escherichia coli bakterilerinin timsahlarda da, insanlarda da benzer hastalıklara sebep olabildiklerini anladık. evrimsel biyoloji'nin ortaya koyduğu "bütün türlerin ortak bir atadan geldiği" gerçeği sayesinde bunun sebeplerini net bir şekilde anlamaya başladık. kısaca hastalıklara, tıbba, doğaya bakış açımız, evrimsel biyoloji sayesinde kökten değişti.
Yüzyıllardır inançların dayattığı "her şey insan için vardır" mantığı, evrimsel biyoloji ve diğer bilimlerdeki yükseliş ile birlikte ağır darbeler aldı. çünkü artık biliyoruz ki insan, doğanın sıradan (ama göreceli olarak sıradığı) ürünlerinden biridir. kendisinden önceki hayvan türlerinden gelir ve hala bir hayvan türüdür. dolayısıyla tüm diğer hayvanlar gibi hasta olur, onlar gibi hayatta kalma mücadelesi verir, doğar, büyür, ürer, ölür, vs. bu gerçeklerin görülmesiyle birlikte insanın doğadan bağımsız bir varlık olmadığı anlaşılmış, bu da çevrenin insan üzerindeki etkilerinin görülmesini sağlamıştır. örneğin son yüzyıl içerisinde çevre unsurları aşırı miktarda değişmiş ve seçilim faktörlerinin, kısaca evrim'in bu değişime adaptasyon sağlatacak zamanı henüz olmamıştır.