Dünyada Bir İlk: Avusturya’da Yetişkin Nüfusa Aşı Zorunluluğu Getirildi!

Avusturya’da yürürlüğe giren yasayla birlikte ülkedeki tüm yetişkin nüfusa Kovid-19 aşısı uygulanması zorunluluğu getirildi. Bu duruma tepki gösteren aşırı sağcı, aşı karşıtı Özgürlük Partisi, yasayı mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti.

01.02.2022-10:54 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-11:54) Dünyada Bir İlk: Avusturya’da Yetişkin Nüfusa Aşı Zorunluluğu Getirildi!

Avusturya’da 18 yaşından büyük tüm kişilerin aşı yaptırması zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluk daha önce bazı ülkelerde tıp çalışanları ve yaşlı kişiler için zorunlu olmuştu. Ancak dünyada ilk kez yetişkin nüfusun geneline yayan ülke Avusturya olduğu belirtildi. 

Ülkenin başkenti Viyana’nın doğusunda seramik sanatıyla uğraşan Lou Moser ve eşi Kovid-19 aşısını uygulamadı. Bununla birlikte ülkenin yetişkinlerin aşı vurulması yönelik yürürlüğe koyduğu yasaya da karşı olduklarını ifade etti. Söz konusu durumla ilgili düşüncelerini paylaşan Moser, koronavirüs aşı vurulmasının kişisel bir tercih olması gerektiğini savunuyor. 

AŞI VURULMAK KİŞİSEL BİR TERCİH OLMALI

‘Ben Covid-19 geçirdim. Yeterli antikorum varken aşı olmayı anlamsız buluyorum’ diye konuşan seramik sanatçısı,  ‘Bu nedenle aşı olmamayı tercih ettim. Vücuduma ne gireceğini söylemek herhangi bir makamın işi değil. Aşıların pandemiyi gerçekten durduramadığı görüldü. İnsanlar aşılanmaya devam ediyor ve yine de Covid-19 geçiriyorlar. Belki o kadar ağır değil ama yine de geçiriyorlar’ dedi.


Yürürlüğe giren aşı zorunluluğuna ilişkin Avusturya hükümeti, aşıların hastalıklarla mücadelede etkili olduğunu ve ileri ki dönemlerde olası bir kapanma durumunu önlemek amacıyla çıkarıldığını ifade ediyor. Söz konusu yasa hakkında konuşan AB ve Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler, ‘hükümetin bunun sert ve zor bir adım attığının farkında olduğunu’ ifade etti. Edtstadler, bu durumun gerekli olduğunu söyleyerek şunları kaydetti; ‘Bizim siyasetçiler olarak, sağlık sisteminin hala çalıştığından, toplum olarak, bir bütün olarak normal bir şekilde yaşadığımızdan emin olma sorumluluğu var’

Yürürlüğe giren yasanın insan haklarına müdahale olduğunu kabul eden AB ve Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler, ‘Ancak bu halde bu müdahale meşru gösterilebilir. Pandemiden çıkmamız gerekiyor ve aşının salgından çıkmak ve gerçek yaşama dönmek için tek yol olduğunu biliyoruz’ dedi. 

Yetişkin nüfusun tamamını ilgilendiren yasanın Ocak 2024 yılına kadar yürürlükte kalmasının beklendiği ifade edildi. Yasa, bugün itibari ile resmen yürürlüğe girdi, yetkililer aşı durumu kontrolüne Mart ayında başlayacak. İki sene kalması beklenen yasanın, pandeminin izin verdiği doğrultuda daha erken kaldırılabileceği belirtiliyor. 

AŞI OLMAYI REDDEDENLERE PARA CEZASI

Yasaya karşı gelerek aşı olmayan kişilere 600 ila 3600 Euro para cezası uygulanabilecek olup tıbbi nedenlerle aşı olamayan kişiler ve hamileler bu durumdan muaf tutulacağı belirtildi. 

Avusturya nüfusunun %72’si aşılanmış durumda. Viyana'daki St. Stephan Katedrali'de aşı vurulan Carlos, üçünün doz aşısını olduğunu söyleyerek bu kararını kolay verdiği ifade ediyor. Carlos, ‘Aşılanmak istedim çünkü ailemi ve tanıdığım insanları korumak istedim. Seyahat etmek istedim ve üçüncü doz aşıyı olduğunuzda bu daha kolay oluyor’ dedi. 

Ülkenin en büyük hastanelerinden biri olan Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki Anestezi ve Yoğun Bakım Ünitesi'nin baş Dr. Klaus Markstaller, Kovid-19 aşısının insan hayatını kurtardığını ifade ediyor. Markstaller, ‘Aşının ağır hastalığı önlediği net bir şekilde görüldü, dolayısıyla yoğun bakıma yatışları da öneli ölçüde azalttı. Kişisel riskinizi, sevdikleriniz için riski önemli ölçüde azaltmak için aşı olun’ ifadelerine yer verdi. 

Bazı Siyasi analist Thomes Hofer ise bu durumun gelecek zamanda koronavirüsün yayılmasına bağlı olduğunu ifade ediyor. Hofer, ‘Birçok kişi bunun hükümetin ilk sunduğu kadar sıkı uygulanmayacağını düşünüyor. Yani bir tür Avusturyalı çözümü söz konusu bence. Bu da asla sonuna kadar götürmeyeceğiniz anlamına geliyor. Hükümet bile belki, Mart'ta, Nisan'da bu yasanın artık gerekmediğini düşünebilir. Ama bu pandeminin nasıl gelişeceğine, sonbaharda ve kış aylarında geri dönüp dönmeyeceğine bağlı’ dedi. 

Ülkede alınan karar sonrasında birçok aşı karşıtı kişi durumu protesto etmek için sokaklara çıktı. 

YORUM YAZ..
Modal