Dünyada beşinci sırada yer alıyor: Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali açılıyor

21 Aralık 2012’de Artvin’de inşasına başlayan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin yapım çalışmaları 10 yıl sonra sona erdi. Türkiye’nin en yüksek birinci, dünyanın ise 5. barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacak.

22.11.2022-10:15 - (Son Güncelleme: 22.11.2022-17:12) Dünyada beşinci sırada yer alıyor: Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali açılıyor

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek beşinci barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin 21 Aralık 2012’de başlayan inşaatı, bugün itibariyle sona erdi. Türk mühendis ve işçisinin alın teri ve tamamen milli sermayeyle inşa edilen barajda gövde betonu, su tutma imalatları, enerji yapıları ve inşaat faaliyetleri tamamlanırken, barajın açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. 

Dünyada ilk 5’te

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012'de başlandı. Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin 

mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

Yusufeli Barajı ve HES

Ekonomiye yıllık 5 milyar katkı

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye'nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2'si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek.

Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi. Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.

Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak

2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı'nın Erdoğan'ın katılacağı törenle su tutmaya başlamasıyla ilçe merkezi ve 7 köy sular altında kalacak.

Erdoğan, katılacağı törende baraj suları altında kalacak ilçenin taşındığı, 10 milyon metreküp dolgu yapılarak elde edilen 1,5 milyon metrekare alanda inşa edilen, kamu binalarının taşındığı, konutlar ile yöre mimarili 'villa tipi' köy evlerinin yükseldiği yeni yerleşim alanını da hizmete alıp, 3 bin 205 konutu hak sahiplerine teslim edecek. Açılışa hazır hale gelen etaplarda bir taraftan taşınma işlemlerinin sürdüğü yeni yerleşim yerlerinde çevre düzenleme çalışmaları ile birlikte eksikler tamamlanmaya çalışıyor.

Yusufeli Barajı ve HES-1

Bakan Kirişçi: Çok anlamlı ve önemli

Yusufeli Barajı'nda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

Burası Türkiye'nin sahip olduğu hidroelektrik kapasitesinin yüzde 2'sini karşılıyor. Tek başına bir barajın bizim gücümüzün yüzde 2'sini karşılıyor olması çok anlamlı ve önemli. Üretilen elektrik daha kolay anlaşılsın diye; nüfusu 2,5 milyon ve Türkiye'nin 5'inci büyük kenti olan Antalya'mızın elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.

Bir başka gururumuz olan, 29 Ekim'de banttan indirdiğimiz TOGG'umuzun 750 bin adedinin ihtiyacı olan elektriğin üretilmesi anlamına geliyor. Vatandaşlarımız yüz katlı bir bina olarak gözlerinde canlandırsın. Böylesine muhteşem bir eser hizmete girmiş olacak."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal