Nadir görülen sağlık sorunlardan biri olan Katı Kişi Sendromu, nörolojik bir hastalıktır. Nedeni halen net olarak açıklanamayan bu sendrom, ilerleyici katılık ve sertlik ile karakterize edilir. Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikorlarına sahip olan kişilerde görüldüğü düşünülmektedir. İlk başlarda sertlik, gövde kaslarında çeşitli semptomlarla ortaya çıkar. Zamanla duruş bozukluklarına sebep olur. Hatta kişiler sesten ve fiziksel temastan çok etkilenebilir.
Katı Kişi Sendromunun en sık görülen belirtisi şiddetli spazm ve kronik ağrılardır. Bu spazmlar aniden ortaya çıkar, daha sonra şiddetli bir hal alarak kemikleri etkileyebilecek noktaya kadar gelebilir. Katı Kişi Sendromunda görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır: ‘‘Uykunun bölünmesi, uykuyu tam alamama, Ağrılar, Fiziksel harekette zorlanma, Beden duruşunda bozulma, Öz bakım eksikliği, İdrar tutamama, idrar sızıntısı’’
Katı Kişi Sendromunun teşhis edilmesi kolay değildir. Oldukça zordur. Belirtiler uzun zamandan sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalığın teşhisinde bilgisayarlı tomografi, MR, renkli doppler, anjiyografi gibi nörolojik tanı yöntemleri kullanılır. Hastalığın belirtileri uygulanan yöntemlerle azaltılabilir. Ancak Katı Kişi Sendromunun kesin bir tedavisi yoktur.
Hazırlanılan bu haberimizde herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Herkes için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Olası sağlık bir durumunuzda hekiminize başvurunuz.