Dünyaca Ünlü İlaç Şirketi Johnson & Johnson Kovid-19 Aşısının Yeni Yan Etkisini Açıkladı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, geliştirilen Kovid-19 aşıları hakkında araştırma yapan Avrupa İlaç Ajansı J&J, koronavirüs aşılarında yeni 'Guillain-Barre sendromu’ etkilerinin meydana geldiğini açıkladı.

23.07.2021-10:51 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-14:29) Dünyaca Ünlü İlaç Şirketi Johnson & Johnson Kovid-19 Aşısının Yeni Yan Etkisini Açıkladı!

Tüm dünya son yılların en büyük salgınıyla mücadele ediyor. Birçok kişinin hayatını kaybettiği, dünyayı durma noktasına getiren koronavirüs salgının, önüne geçmek için üretilen Kovid-19 aşıları hakkında araştırmalarına devam eden Johnson & Johnson ilaç şirketi, aşıların yan etkilerine bir yenisini daha ekledi. Ünlü ilaç şirketi Kovid-19 aşıları sonra 'Guillain-Barre sendromu' görüldüğünü belirtti. 

KOVİD-19 AŞISI SONRASI GUİLLAİN-BARRE SENDROMUNA DİKKAT!

ABD şirketinin yaptığı araştırmada, dünya çapında bildirilen 108 vakanın incelenmesinin ardından belirtilen kararda, ‘Kovid-19 aşısı Janssen ile GBS arasında nedensel bir ilişkinin mümkün olduğu kanısına varıldı’ ifadeleri yer aldı. 

Geçtiğimiz haftalarda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Kovid-19 aşıları ile sinir hastalıkları arasında bir bağlantı olduğu kabul edilmiş, ‘nadir yan etki’ olarak kaydedilmişti. Bununla birlikte uzmanlar, hastalığa yakalanma riskinin Johnson & Johnson aşısı olanlarda ABD nüfusuna göre üç ila beş kat daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Kovid-19 aşılarının piyasaya çıkmasının ardından Johnson and Johnson şirketi, Kovid-19 aşılarının kullanım onayını 11 Mart’ta vermişti. İlk olarak tek dozda başlanan aşıların Avrupa ülkeleri için dağıtımı ise 12 Nisan tarihinde başladı. Daha sonraki süreçte aşının kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle ABD dahil birçok ülkede kullanımına ve dağıtımına bir süre ara verildi.

Guillain-Barre Sendromu Nedir?

Guillain-Barre Sendromu, sinir sisteminde meydana gelen bir durumdur. Vücutta kaslarda güç kaybı, refleks kaybına, uyuşmaya ve karıncalanmaya sebep olan geçici felç haline neden olabiliyor. Kesin bir tedavisi olmayan nörolojik hastalık, yüz bin kişide bir ya da iki kişide meydana gelebiliyor.

Guillain-Barre Sendromu, görülen hastaların yüzde 85’inin en fazla bir yıl içinde sağlığına kavuştuğu görülen nadir hastalıktan ölüm oranı ise yüzde 4 ila 7 aralığında bulunuyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal