Dünya tarihinde ilk kez: Türk bilim insanları tıp literatürüne soktu

Türk bilim insanları tarafından dünya tarihinde ilk kez lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında ‘’yapay protez’’ kullanmadan ‘’Fındık tekniği’’ yöntemi kullanıldı.

28.04.2024-16:55 - (Son Güncelleme: 28.04.2024-16:55) Dünya tarihinde ilk kez: Türk bilim insanları tıp literatürüne soktu

Türk bilim insanları dünya tıp tarihine adını Altın harflerle yazdırdı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, kalp zarının alınması konusunda yapılan lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında ‘’yapay protez’’ kullanmadan ‘’Fındık tekniği’’ yöntemi kullandığını bildirdi.

Türk bilim insanları tıp literatürüne soktu

AA’da yer alan habere göre; BMC Surgery dergisinde yaklaşık bir ay önce yayımlanan bir araştırmada, ismini tıp literatürüne kazandıran cerrahi yöntemi açıklayan Prof. Dr. Fındık, bu yöntemi lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında 2018'den beri uyguladıklarını belirtti.

Lokal ileri akciğer kanserlerinde bazen tümörlerin kalp zarına yapışık olduğunu aktaran Fındık, "Bu durumlarda, tümörü kalp zarıyla birlikte almak gerekebilir. Bu noktada, kalp dokusunun dışarıya doğru fıtıklaşmasını önlemek için oldukça yaygın olan 'yapay protez' kalp zarına dikiliyor. Ameliyatlar genellikle bu şekilde gerçekleştiriliyor" dedi. Prof. Dr. Fındık, hastalarda yapay protezin sonradan bazı sıkıntılara yol açabileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

Dünya tarihine ilk kez: Türk bilim insanları tıp literatürüne soktu

"Kalp zarına dikilen yapay protezin çeşitli dezavantajları söz konusu. Yabancı bir dokunun kalp zarına yerleştirilmesi, enfeksiyon riski, tekrar ameliyat olma, aritmi gibi problemleri ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle yapay protez yerine nasıl bir yöntem uygulanabilir noktasında çalışmalarımıza başladık ve yeni bir teknik geliştirdik. Hastalarımızda 2018'den beri başarıyla uyguladığımız bu teknik, Avrupa'nın saygın bilimsel dergilerinden birinde yayımlandı.

'Fındık tekniği' olarak adlandırdığımız, literatüre de bu isimle giren yöntemde, yapay protez kullanmıyoruz. Bunun yerine farklı bir dikiş tekniğiyle kalp zarını birleştiriyoruz. Bu sayede de hastalarda enfeksiyon, aritmi, tekrar ameliyat olma riski azalıyor. Ameliyat sonrasında daha rahat, sıkıntısız bir süreç geçiriyorlar."

Yöntem olumlu dönüşler aldı

Prof. Dr. Göktürk Fındık, bu cerrahi yöntemle tedavi edilen hastaların olumlu geri dönüşler verdiğini ve ameliyat sonuçlarının uluslararası bir makalede yer aldığını dile getirdi.

Mesleğinde 25 yılı aşkın bir deneyime sahip olduğunu belirten Fındık, bu yöntemin dünya literatürüne kazandırılmasından büyük bir gurur duyduğunu vurgulayarak, "'Pericardial rug weave' adını verdiğimiz ve 'Fındık tekniği' olarak da anılan bu cerrahi yöntemi geliştirmekten dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum. Umarım bu yöntem, tüm hastalarımıza şifa ve fayda sağlar" ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal