Hem insanların hem de dünyanın temel gereksinimlerinin başında gelen su, ekonomik faaliyetlere kaynaklık ederek tüm ulusların devamlılığının sağlanmasına büyük katkılarda bulunur. Suyun önemine ve hayatınım için olan değerine dikkat çekmek amaçlı kutlanan 'Dünya Su Günü'nün ne zaman olduğu merak edilen konular arasında yerini aldı.
Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin devamlılığının temiz ve yeterli su arzına sahip olmasına bağlanırken su kaynaklarının daha fazla geliştirilmesi yönünde bireysel olarak da katkılarda bulunmak gerekir. Artan nüfus ve ekonomik faaliyetlerden dolayı bazı ülkeler su sıkıntısı çeker duruma gelirken bu durum ekonomik gelişmelerinde kısıtlanmasına neden olabiliyor. Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma politikaları kapsamında elde var olan su kaynaklarını tasarruflu kullanarak yerel ve bölgesel gelişimin yanı sıra uluslararası düzeyde de gelişim saplayabilirler.
Dünya Su Günü nedir, ne zaman kutlanmaya başlandı?
1993 yılında Birleşmiş Milletler'in çevre ve kalkınma konferansında öneri olarak sunula 'Dünya Su Günü' hem BM'ye üye ülkelerin hem de diğer ülkelerin sürekli büyüme gösteren temiz su sorununa dikkat çekmek için kabul edildi. Mevcut içilebilir düzeydeki su kaynaklarının korunması ve bunları gelecek açısından çoğaltılmasına yönelik somut adımların atılmasının sağlanması adına oluşturuldu.
BM, suyun git gide artan önemi nedeniyle her yıl 22 Mart günü "Dünya Su Günü" olarak kutlanmasına karar verirken bütün ülkelerde hem ulusal düzeyde konferans ve seminer yapılmasına izin vermiştir. Yapılan sergiler ve dağıtılan dökümanlarla etkinlik yapılmasına teşvik amaçlı kabul edilen Dünya Su Günü o tarihten itibaren her yıl 22 Mart günü kutlanır ve sürdürülebilir bir hayat için sürekli bir su kullanma bilincinin tasarruflu olarak kullanılması gerektiği anlatılır.
Dünya genelinde nüfusun giderek artması ve aynı zamanda yaşanan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, yeryüzünde bulunan suyun dağılım ve kullanım şekillerinde ciddi sorunlar yaşanmasına neden olur. Artan su tüketimleri ve giderek kıtlaşma durumuna geçiş yapan yer altı sularının azalması gelecekte büyük sorunlara yol açacağı belirtilirken bu nedenle özellikle tarımda kullanılan suların daha bilinçli olarak kullanılması ve evlerde, günlük yaşamda kullanılan sularda da tasarrufa gidilmesi önerilir.
Tüm bireylerin su tasarrufunda yapmaları gerekenler ise şöyle sıralanır:
- Çamaşır veya bulaşık makineleri tam dolu çalıştırılmalı,
- Duş süresi kısaltılmalı, duş balığı akış debisi düşük olan başlıklardan seçilmeli,
- Musluklardaki su sızıntıları önlenmeli,
- Armatürler ve tesisatlar sık sık kontrol edilmeli,
- Bahçe bitkileri sabah serinliğinde sulanmalı,
- Tuvalet sifonları gerekmedikçe çekilmemeli,
- Suyun çeşmeden içilmesi gereken yerlerde boruda kalan suyu akıtmak yerine soğutmak için buz kullanılmalı
- Evlerde su tasarrufu sağlayacak özellik taşıyan armatürler kullanılmalı,
- Meyve ve sebzeler çeşmeden akan su yerine uygun bir kapta yıkanmalı,