Dünya genelinde tütün kullanımında artış yaşandığı yönünde şeklinde bir düşünce kabul görse de DSÖ bu düşüncenin tam tersi yönünde olduğu ifade edilerek, tütün kullanımının azaldığını gösteren bir rapor yayımladı. Ancak rapor ne kadar sağlıklı toplum açısından, olumlu bir sonuç çıkarsa da insanların rehavete kapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Raporun aktardığı bilgiye göre, dünya genelinde 1,25 milyar yetişkin tütün kullandığını, 2022 yılından itibaren tütün kullanımında düşüş yaşandığı belirtilen raporda,"Dünya genelinde yaklaşık 5 yetişkinden 1'i tütün kullanırken, 2000'de bu oran 3 yetişkinden 1'iydi’’ şeklinde bilgiye yer verildi.
150 ülkenin tütün kullanımına baş etme yolları için uyguladığı başarılı stratejiler, kullanıcıların sayısında azalma görüldüğü belirtilen raporda, Hollanda ve Brezilya’nın bu stratejilerde en başarılı ülkeler olduğu kaydedildi. Ülkenin verilerine bakıldığı zaman, Brezilya kullanıcı sayısında, 2010'dan bu yana yüzden 35'lik bir azalma yaşandığı görülürken, Hollanda'da ise yüzde 30 civarında olduğu belirlendi.
Dünya genelinde değerlendirmelerine yer veren raporda; Güneydoğu Asya Bölgesi'nin yüzde 26,5 ile en yüksek tütün kullanan nüfus yüzdesine sahip olduğu ifade edilirken, Avrupa'da bu oranın yüzde 25,3’ e indiği görüldü. 2030 yılında Avrupa’nın yüzde 23'ün biraz üzerine çıkarak, dünyada en fazla tütün kullanan bölge olacağı yönünde tahminlere de yer verildi. Avrupa'da kadınlar arasında tütün kullanımı tüm dünyada tütün kullananlara kıyasla iki katı olduğu ifade edilen raporda kadın kullanıcısı olarak diğer bölgelere nazaran çok yavaş bir düşüş yaşandığı kaydedildi.
Dünya genelinde tütün kullanımında; Kongo, Mısır, Endonezya, Ürdün, Umman ve Moldova'da ise azalma değil, artış yaşandığı belirtildi. DSÖ'nün tüm dünya ülkelerine "tütün kontrolü politikalarını uygulamaya devam etme ve tütün endüstrisinin müdahalesine karşı mücadele etmeye devam etme" davetini bir kez daha duyurdu. Sağlık Geliştirme Direktörü Ruediger Krech rapor hakkında şu yorumlara yer verdi: "Son yıllarda tütün kullanımının kontrolünde büyük ilerlemeler kaydedildi ancak rehavete kapılacak zaman yok. Tütün endüstrisi insanların hayatının kaybetmesine neden olsa da halen bir kazanç elde etmesi oldukça şaşırtıcı. Tütün endüstrisinin, bir ülkenin tütünle mücadeleyi kazandığını düşündüğü anda sağlık politikalarını manipüle etme ve ölümcül ürünlerini satma fırsatını yakaladığını görüyoruz."