Dünya piyasalarını etkileyecek gelişme: Fed faiz kararı belli oldu

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını duyurdu. Fed, beklentilere paralel olarak faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

01.08.2024-09:52 - (Son Güncelleme: 01.08.2024-09:52) Dünya piyasalarını etkileyecek gelişme: Fed faiz kararı belli oldu

Fed, faizi 23 yılın zirvesinde sabit bıraktı. Federal Rezerv'den (Fed) yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği bildirilen açıklamada, istihdam artışının yavaşladığı ve işsizlik oranının arttığı ancak hala düşük seviyelerde kaldığı kaydedildi.

Enflasyon gerilese de halen yüksek

AA’da yer alan habere göre; Enflasyonun gerilediği ancak hala yüksek olduğu ifade edilen açıklamada, "Son aylarda Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi" denildi. Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşılmasının hedeflendiği yinelenerek, bu hedeflere yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiği belirtildi.

Dünya piyasalarını etkileyecek gelişme: Fed faiz kararı belli oldu

Açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin her iki hedefine yönelik risklere karşı dikkatli olduğu vurgulandı. Banka'nın hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 5,25-5,50 arasında sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

Son 23 yılın zirvesi görüldü

Fed, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştı. Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artış yapılmıştı. ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen ay yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal