İklimiyle, ekonomisiyle, savaşlarla ve göç dalgalanmalarıyla mücadele eden dünya, tüm bu olayların reaksiyonu olarak iklimdeki anormallikler şeklinde kendisini göstermeye başlıyor. Çevreci politikalarla önlem amaçlı anlaşmalar imzalayan uluslararası ülkeler, savaşlar sonrası toprağa karışan bombalara da göz yumulması ayrı bir ironiyi de barındırıyor.
WMO’nın bugün yaptığı açıklamada 2023’ten itibaren yüksek sıcaklıların sorumlusu olarak görülen El Nino iklim düzeninin, şu sıralar etkisini biraz kaybederek zayıfladığını ancak gelecek aylarda küresel iklimi etkilemeye devam edeceğini, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının hapsolduğu sıcaklığı yükselteceğinin bilgisini verdi. Ayrıca WMO açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mart ve Mayıs ayları arasında neredeyse tüm kara alanlarında normallerin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.”
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo yaşanan mevsimüstü sıcaklıklar hakkında bilgi aktardı. Saulo, ‘‘Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir aylık sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu. El Nino bu rekor sıcaklıklara katkıda bulundu, ancak ısıyı hapseden sera gazları tartışmasız ana suçludur” dedi.
Orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzeyinin ısınmasıyla ilişkili doğal olarak oluşan bir iklim düzenidir. Dünyanın farklı yerlerindeki hava ve fırtına düzenlerini etkiler. Ancak bu, insan faaliyetleri nedeniyle değişen bir iklim bağlamında gerçekleşir. El Nino ortalama olarak her 2 ila 7 yılda bir meydana gelir ve genellikle 9 ila 12 ay sürer.