İran Nükleer Anlaşmayı Kısmen Durdurdu

İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin kararı ile İran, nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmen sonlandırdı

15.05.2019-11:12 - (Son Güncelleme: 15.05.2019-17:58)

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA)'nın haberine göre İran, Ulusal Güvenlik Konseyi kararıyla nükleer anlaşmanın bazı taahhütlerini resmi olarak durdurdu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta 60 gün sonra İran'ın nükleer anlaşmayla uygunluk konusunda küçülmeye gidileceğini, uranyum zenginleşme seviyesini yükselteceklerini söylemiş, nükleer anlaşma yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilirse sert bir cevap vereceklerini, Tahran'ın nükleer uzlaşma noktasında hazır olduğu yönünde uyarıda bulunmuştu.

İRAN ANLAŞMANIN 26 VE 36'INCI MADDESİNE VURGU YAPIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) nükleer anlaşması Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme çalışması yapabileme hakkı tanıyor. Anlaşma kapsamında İran, en çok 300 kilogram uranyumu elinde bulundurabiliyor.

Anlaşma İran'a 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasada satarak bunun karşılığında doğal uranyum alabilme imkanı veriyor.

İran bunun yanı sıra anlaşmaya göre, ağır su stokunu 130 tonun altında tutmalı ve aşımı durumunda ülke dışına çıkarmak zorunda.

İran, nükleer anlaşma metninde, "Yaptırımların geri getirilmesi durumunda veya taraflardan birinin anlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde İran'ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini tamamen ya da kısmen sonlandırabileceğini" ifade eden 26 ve 36'ncı maddeyi esas aldığını vurguluyor.

ABD YAPTIRIMLARI GERİ GETİRDİ

ABD hükümeti, nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları tekrardan getirmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


YORUM YAZ..
Modal