Fransa'da Sarı Yeleklilere Sert Müdahaleler Devam Ediyor

Fransa'da Sarı Yelekliler'in eylemleri tam gaz devam ediyor. Polis eylemcilere plastik mermiler ile müdahale ediyor. Polisin müdahalesi şimdiye kadar 20 eylemcinin tek gözünü yitirmesine, 3 eylemcinin bir elinin kopmasına neden oldu.

02.02.2019-15:05 - (Son Güncelleme: 02.02.2019-14:55) Fransa'da Sarı Yeleklilere Sert Müdahaleler Devam Ediyor

Fransa'da 17 Kasım'dan bu güne her hafta sonu hükümete karşı eylem yapan Sarı Yelekliler'in eylemleri sürüyor. Eylemlerde giderek yükselen polis şiddeti, yaralı ve gözaltı sayısını rekor düzeye ulaştırdı.

PLASTİK MERMİLERLE GÖSTERİCİLER GÖZLERİNİ VE UZUVLARINI KAYBETTİ

Özellikle kalabalıkların dağıtılması için kullanılan ve flash-ball ismi verilen LBD 40 türü plastik mermiler, ülkede 20 eylemcinin tek gözünü yitirmesine, 3 eylemcinin bir elinin kopmasına ve toplamda 100'ün üstünde eylemcinin önemli seviyede yaralanmasına neden oldu.

AB SESSİZ

Türkiye'ye "Plastik mermi kullanmayın." ikazları yapan AB ise sessizliğini korumaya devam ediyor.

FRANSIZ POLİSLER PLASTİK MERMİ KULLANIMINA DEVAM EDECEK

İnsan hakları dernekleri ve sendikalar, Danıştay'a başvuru yaparak çok sayıda insanın geri dönülmez bir biçimde yaralanmasına neden olan “flash-ball” isimli plastik mermilerin yasaklanmasını talep etti.

YÜZ VE BEL ALTI HEDEF ALINIYOR

Avrupa'da hiçbir demokratik ülkenin bu silahları kullanmadığını söyleyen sivil toplum örgütleri, "Eylemler başladığından beri 9 bin 200 defa bu silah kullanıldı. Üstelik 'kamu güvenliği polisi', son derece sert olan kullanma şartlarına uymuyor. Yüz ve bel altı hedef alınmadan kullanılması mecburi bir silah. Fakat bu kurala uyulmadan, bu hususta eğitimi dahi olmayan kişiler tarafından, rastgele hatta yüz hedef alınarak atşeleniyor." görüşünü savundu.

DANIŞTAYDAN RET: YARALANMALARI KABUL EDİYORUZ AMA SİLAHLAR GEREKLİ

Danıştay ise, "plastik mermilerin eylem yapma hakkını engellemediği" nedeni ile başvuruyu reddetti.

Karar gerekçesinde, "Bu malzemenin kullanımının kesinlikle bazen çok önemli düzeyde yaralanmalara sebep olduğunu kabul ediyoruz. Fakat, plastik mermiler, eylem yapma hakkını önlemiyor ve şiddet kullanılması riskine karşı bu silahların gerekli olduğuna kanaat getirilmiştir." denildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal