IDMC raporunda, son beş yılda ülke içinde yerinden edilen kişi sayısının %49 artış göstererek 75,9 milyona ulaştığı belirtildi. 2023 yılında ise yaklaşık 47 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği veya yer değiştirdiği vurgulandı.
Özellikle çatışma ve şiddet olaylarının etkisi altında, 2023 yılında 20,5 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği kaydedildi. Bu kişilerin %30'unun Sudan'daki çatışmalar nedeniyle, %17'sinin ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar sonrası yaşanan krizlerden etkilendiği belirtildi.
"Ülke tarihinin en büyük yangınları" sebep oldu
Raporda ayrıca doğal afetlerin de milyonlarca insanı yerinden ettiğine dikkat çekildi. Freddy Kasırgası'nın etkilediği Afrika'nın güneydoğu kıyıları, Türkiye'deki Kahramanmaraş merkezli depremler ve Myanmar'daki Mocha Kasırgası gibi afetlerin 26,4 milyon kişiyi etkilediği ifade edildi.
Yüksek gelirli ülkelerde dahi afetlerin etkisiyle yerinden edilen kişi sayısının arttığına vurgu yapılan raporda, özellikle Kanada'da yaşanan "ülke tarihinin en büyük yangınları" sonucunda yaklaşık 185 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Raporun en çarpıcı noktalarından biri ise iklim değişikliğinin etkisi altında gelecekte afetlerin sıklığının artabileceği ve buna bağlı olarak yerinden edilenlerin sayısının da artış gösterebileceği yönündeki uyarılardı. İklim değişikliğinin zincirleme etkileriyle afetlerin yaygınlaşması, dünya genelindeki yerinden edilme sorununun daha da derinleşebileceği endişelerini beraberinde getiriyor.