Dünya devine Togg referans oldu: Türk firma fabrikanın yapımında görev üstlenecek

Dünyaca ünlü otomobil markası BMW, Togg’un Bursa’daki fabrikasını inşa eden Türk firması, BMW’nin Macaristan’daki fabrikasında da aynı görevi üstlenecek.

14.07.2024-15:30 - (Son Güncelleme: 14.07.2024-15:30) Dünya devine Togg referans oldu: Türk firma fabrikanın yapımında görev üstlenecek

Togg, dünya devi BMW’ye referans oldu. Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, AA muhabirine verdiği röportajda, Bursa'daki Togg fabrikasından Macaristan'da inşa edilen BMW fabrikasına uzanan başarı hikayesini anlattı. Togg'un üretim fabrikası ihalesini kazanmalarının ardından yoğun çalışmayla Gemlik'teki fabrikanın üretime başladığını hatırlatan Arıoğlu, bu başarının önemli bir referans olduğunu belirtti.

Türk firma fabrikanın yapımında görev üstlenecek

Bu referans sayesinde, dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden BMW'nin Macaristan'da kuracağı fabrikanın yapım ihalesine katıldıklarını ifade eden Arıoğlu, Temmuz 2022'de BMW yetkililerini Togg fabrikasına davet ettiklerini söyledi. Arıoğlu, "Togg fabrikası şantiyesini gören BMW yetkilileri, Yapı Merkezi'nin kalite ve hız anlamında hedeflerini rahatlıkla karşılayacağını görerek, birçok grubun katıldığı 'BMW Debrecen Elektrikli Otomobil Fabrikası Projesi'nin müteahhidi olarak bizi tercih etti" dedi. Yapı Merkezi, BMW'nin Macaristan'daki fabrikasının yapımını bu yıl sonuna kadar tamamlamayı ve 2025'te üretime başlamayı hedefliyor.

Dünya devine Togg referans oldu: Türk firma fabrikanın yapımında görev üstlenecek

Bu projeyle Macaristan'ın Avrupa'nın elektrikli otomobil üretim pazarında güçlü bir pozisyona taşınmasına destek olduklarını belirten Arıoğlu, Türk müteahhitliğinin uluslararası arenada adının duyulması açısından da önemli bir adım attıklarını vurguladı. Arıoğlu, "Bu proje, BMW dışında dünyaca ünlü 4 büyük otomobil üreticisi firmayla olası iş fırsatları yakalamak açısından büyük önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde övünç duyulacak yeni haberlerin duyurulması çok yakın" dedi.

Türkiye ekonomisi açısından önemli

Yapı Merkezinin Macaristan Projesi Direktörü Koray Karahasanoğlu da projeyi almak için fiyattan çok diğer faktörlere odaklandıklarını belirtti. Karahasanoğlu, "Macaristan'da inşaatlarda çalışacak işçi bulmak zor olduğundan Romanya, Ukrayna gibi komşu ülkelerden ve Filipinler'den işçilere ihtiyaç duyuldu. Ayrıca Türk, Romen, Macar taşeron firmalarla da çalışıyoruz. Projede önemli bir yere sahip prekast ve çelik gibi yapı elemanlarının Türkiye'de üretilerek Macaristan'a ihraç edilmesi, Türkiye ekonomisi açısından da önemli" diye konuştu.

Karahasanoğlu, BMW projesinin Macaristan inşaat sektörüne uygun ve önemli bir başlangıç adımı olduğunun bilinciyle ilk günden beri planlamalarını bu doğrultuda yürüttüklerini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal