''Britanya’da kurumsal ırkçılık yok'' söyleyen hükûmet raporu tepki gördü.
Britanya’da hükûmet, ülkede ırkçılığın durumuna dair bir rapor hazırladı. Ülkede kurumsal bir ırkçılık bulunmadığını vurgulayan rapor, çok sayıda insan hakkı grubunun tepkisini çekti. Aile yapısı ve sosyal sınıfların insanların geleceği konusunda ırktan daha etkili olduğunu vurgulayan rapora karşılık aktivistler, ülkedeki sistematik ırkçılığın görmezden gelindiğini konuştu. İşçi Partisi’de hükûmetin ırkçılığı görmezden geldiğini belirtti. Raporun 'bölücü' olduğu ve sistematik bir değişim şansını elden kaçırdığı vurgulandı.
Britanya’da hükûmetin talebi ile Irk ve Etnik Eşitsizlikler Komisyonu’nun hazırlamış olduğu tepki çeken raporun ardından Başbakan Boris Johnson’dan ''raporun neden köle ticaretini yücelten'' ifadeler içerdiğini açıklaması istendi. Yapısal ırkçılığın gözardı edildiği belirtilen rapor, Britanya’da kişilerin sosyoekonomik arka planı ve kültürünün ırktan daha belirleyici faktörler olduğu savunuldu.
Biden, ''Bu değişim girişimi dünyadaki en dayanıklı, en girişimci ekonomiyi yaratabilir" diye konuştu. Beyaz Saray yetkilileri plan kapsamında 20 bin mil yolun tekrar inşa edileceğini, ekonomik öneme sahip 10 köprünün tamir edileceğini, kurşun boruların kaldırılacağını ve milyonlara istihdam sağlayacak projeler üretileceğini.''
Amerika'da geçen yıl polis memuru Derek Chauvin'in boğazına 9 dakikadan uzun süre diziyle bastırarak öldürdüğü siyah vatandaş George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili dava devam ediyor. Duruşma sırasında Chauvin'in vücuduna takılı kameranın kayıtları gösterildi. Kayıtlarda Chauvin'in olay yerindeki bir kişiye, ''Tahminen bir şey kullanmış'' ve ''Kontrol altına alınması gerekiyordu'' diyerek Floyd'un boğazına bastırmasını savunduğu duyuluyor.
Almanya'daki tedavisinin ardından Rusya'da tutuklanarak ceza kampına gönderilen Rus muhalif lider Aleksey Navalni, açlık grevine başladığını açıklandı.
Navalni, ''Doktor çağırma ve ilaç alma hakkım var. Fakat ne onu ne de diğer imkanı bana tanıyorlar. Sırtımdaki ağrı ayağıma indi.''
Açıklamasında adalet vurgusunu yineleyen Navalni, ''Ne yapmalıyım? Açlık grevi ilan ediyorum. Adalet için, yasaların uygulanması ve doktorların bana gönderilmesi için aç yatıyorum.''
Fransa’da artan Kovid-19 vakaları ve hastane yoğunluğunun ardından dün akşam ulusa seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede 4 hafta sürecek yeni bir kapanma olacağını duyurdu. 4 haftanın 3’ünde okulların da bütünüyle kapanacağını dile getiren Macron, aşılama programının kapanmayla bir arada ilerlemesiyle ''tünelin sonundaki ışığı'' göreceklerini vurguladı. Yeni kısıtlamalar çerçevesinde vatandaşların evlerinden 10 km uzağa gitmesi yasaklanacak.
Save the Children isimli sivil toplum kuruluşu, Lübnan’da ekonomik krizin Kovid-19 salgınıyla 'eğitim felaketine' doğru gittiğini duyurdu. Pandemi sebebiyle 1.2 000 000 çocuğun okula gidemediği ülkede dezavantajlı gruptaki çocukların bir daha hiç okula dönmeme riski olduğu belirtildi. Lübnan’da ailelerin yarısından çoğunun yoksulluk içinde yaşadığı, ülkedeki Filistinli ve Suriyeli sığınmacılarda ise bu oranın %70 ile 90 oldu belirtildi. Yoksulluk sebebiyle uzaktan eğitimden de faydalanamayan çocukların eğitimden kopmaya başladığı vurgulandı.