Dünya basınında ABD, Britanya ve Avustralya arasında kurulan AUKUS isimli yeni güvenlik iş birliği bulunuyor. Ülkeler, nükleer denizaltı teknolojisi paylaşımı kararı aldı. Anlaşmaya en büyük tepkiyi ise Avustralya'yla anlaşması iptal edilen Fransa verdi. Çin ise ülkeleri ‘Soğuk Savaş zihniyetiyle hareket etmek’ ile suçladı.
ABD Başkanı, Britanya Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Morrison ile yaptığı çevrim içi basın toplantısında, AUKUS isminde yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu açıkladı. Bununla birlikte, ABD, Britanya ve Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını söylemişti. AUKUS anlaşmasıyla Avustralya'nın 2015'ten beri Fransa ile yürüttüğü, maliyeti başta 43 milyar dolar olup daha sonra 90 milyar dolara ulaşan ve ülkede tartışmalara yol açan Taarruz Denizaltı Programı iptal oldu. Fransa Dışişleri Bakanı ile Savunma Bakanı , Avustralya hükümetinin Fransa ile denizaltı programını durdurması ve ABD ile nükleer denizaltı inşa etmesinin anlaşma kararının iş birliğine uygun olmadığını söylemişti.
Facebook’ta bir çalışan görevli şirket içi mesajlarla bulgular paylaşmıştı. Bulguların birinde Meksikalı bir uyuşturucu kartelinin ekibini genişletmek sebebiyle Facebook'u kullandığı bulunuyordu. Kuralların açık bir şekilde ihlaline karşın, aynı kişinin paylaşım yapması Facebook tarafından engellenmedi. Facebook’ta bunun gibi pek çok olayın yaşandığı görülmüş oldu. Facebook’ta çalışanlar tarafından pornografi, istismar, suç içerikleri tespit edilerek bayrakladığı, üst birimlere ulaştırdığı fakat üst birimlerin herhangi bir girişimde bulunmadığı görüldü.
Çin, güvenlik iş birliği anlaşması gerçekleştiren ABD-Britanya ve Avustralya'yı jeopolitik oyunlar oynamak ile suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü , bu ülkeler için Soğuk Savaş zihniyetinde hareket ettiklerini söyledi.
ABD, Britanya ve Avustralya'nın nükleer denizaltı teknolojisi paylaşımı üzerine güvenlik iş birliği anlaşması kurdu. Bu durum Fransa'nın tepkisine sebep oldu. Le Monde, Avustralya açısından anlaşmanın teknolojik ve askeri açıdan büyük sıçrayış olduğunu belirtti. Bunun yanında, Fransa ile yürütülmekte olan 90 milyar dolar civarında ve ülke için tartışmalara sebep olan Taarruz Denizaltı Programı'nın iptal edilmesi, Fransa'daki endüstri için olumsu olduğunu belirtti.
Yeni bir raporda, Covid-19’un başlamasından itibaren yaşanan aşırı hava olayları sebebiyle 17 bin 242 kişi öldü.
İttifakın Çin'i kışkırtarak, Pasifik'te çatışmaya sebep olabileceği endişesiyle Britanya ve ABD, Avustralya’yla imzalanmış olan nükleer denizaltı anlaşmasına ilişkin uluslararası bir tepkiyi kontrol etmeye çalışıyor.
Alyona Popova , Rusya'da ev içi şiddete karşı mücadele eden bir aktivist. Duma seçimlerde aday olacak. Ev içi şiddete karşılık yasa hazırlığında bulunmak istiyor.