Pentagon'daki Stratejik Komutanlığı hızla nükleer silahların kullanıldığı bir çatışmadan söz etti. Açık açık iki ülkenin adını verdi, bu haber dünya gündemini alt üst etti. İlk adım olarak en tehlikeli boğaza savaş gemisini gönderdi. Canlı yayına çıkıp halihazırda bir başka ülkede süren çatışmadan desteğini çekti ve asıl bombayı da bir komutan patlattı.
Amerika'nın yeni başkanı Biden görev süresinin ilk 2 haftasında dengeleri değiştirecek askeri hamlelere girişirken, üst düzey bir ABD ordu komutanı açık şekilde yeni bir Soğuk Savaş ve hatta nükleer çatışma ifadesinde bulundu.
Amiral Charles Richard, Rusya ya da Çin ile nükleer savaşın 'gerçek bir olasılık' olduğu konusunda uyardı. The Times gazetesinin haberine göre, nükleer saldırı becerisi ve füze savunmasından sorumlu ABD Stratejik Komutanlığı başkanı, alarm niteliğindeki endişe verici bir çağrıyı kaleme aldı.
Analize göre, Başkan Joe Biden dümeni devralırken süper güçler global barışa yeniden meydan okuyacak. Amerika'nın tehdidi soğutma yapmak için yeni duruma acilen adapte olması gerekmektedir.
Amiral Richard, Pentagon'un son 10 senede terörle mücadele üzerine odaklanmasının, onu nükleer tehdidi 'görmezden gelmeye' sürüklediğini kaydetti.
Komutan Richard'a göre, konvansiyonel bir kaybın rejim ya da devleti tehlikeye atacağını düşünürlerse, Rusya ya da Çin ile yaşanacak bölgesel bir krizin nükleer silahları içeren bir çatışmaya hızla yükselme olasılığı var:
'Sonuç olarak, ABD ordusu temel varsayımını 'nükleer faaliyet mümkün değildirden 'nükleer faaliyet son derece gerçek bir olasılıktır'a çevirmeli, bu gerçekle yüzleşmek ve onu defetmek için harekete geçmelidir.
Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana, Savunma Bakanlığı nükleer yetenekli bir rakiple güç rekabeti, kriz veya doğrudan silahlı çatışma olasılığını göz önünde bulundurmak zorunda kalmadı. Ne yazık ki mevcut ortam artık bize bu lüksü sunmuyor' açıklamasında bulundu.
Trump yönetimi, salgın sırasında Pekin ile gerginliği artırdı. Görev süresince skandallarla boğuşan eski başkan Trump, salgının Wuhan'daki başlangıcından itibaren Kovid-19'u ısrarla 'Çin virüsü' olarak adlandırıldı.
Biden iktidara gelmeden kısa bir zaman önce Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanlığı'nın Wuhan bilim insanlarının 2019'da koronavirüse benzer semptomlarla hastalandığına dair kanıtları olduğunu iddia etti.
Daha sonrasında, laboratuvarın Çin ordusuyla gizli bağlantıları olduğunu iddia eden istihbarat bilgilerinin gizliliğini kaldırdı. Pekin her iki iddiayı da reddediyor ve salgının Wuhan'da halk arasında başladığını belirtti.
Biden yönetiminin, Amerika'nın Trump senelerinde zayıflamış olan kilit güçlerle ilişkilerini istikrara kavuşturmak amacıyla diplomasi çabalarına odaklanması bekleniyor. Richard, analizinde Çin'in Amerika'nın 'stratejik dengi' olabileceğini yazdı.
Bununla birlikte Richard, Pekin'in nükleer yetenekli uzun menzilli bir bombardıman uçağıyla beraber hipersonik ve gelişmiş konvansiyonel füze sistemlerine yatırım yapmış olduğu konusunda uyardı. Joe Biden'ın yeni dışişleri bakanı Antony Blinken, bu hafta Amerika ve Rusya'nın Yeni Başlangıç Anlaşmasını uzattığını duyurdu. Tarafların kıtalararası nükleer cephaneliklerini 5 yıl daha sınırlayacak olan anlaşma, Trump yönetimi tarafından eleştirilmişti.
Ancak Richard, Amerika Donanma Enstitüsü dergisi Proceedings'de, Vladimir Putin'in rejimin nükleer yeteneklerini zaten modernize ettiğini ve yeni ateş gücüne yatırım yaptığını yazdı. Times'a göre Richard, Kremlin’in yatırımının yeni bombardıman uçakları, kıtalararası balistik füzeler, denizaltıdan fırlatılan balistik füzeler ve nükleer enerjili balistik füze denizaltılarını içerdiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Putin'in rejiminin ayrıca nükleer uyarı sistemleri ve komuta ve kontrol yeteneklerinin beraberinde hipersonik süzülme araçları ve nükleer silahlı torpidolar geliştirmiş olduğu de söyleniyor. Eski başkan Trump, nükleer diploması için zamanın büyük bölümünü Kuzey Kore'ye ayırarak ve lider Kim Jong-Un ile görüşmeler planlayarak geçirmişti.
İran, iktidardaki ilk günlerini Trump'ın politikalarının çoğunu tersine çevirerek geçirme sözü vermesinin ardından, anlaşmayı masaya geri koyması için Biden'a baskı yapıyor. Trump yönetiminin Kasım Süleymani suikastı, geçen senenin başında Batı ve Körfez arasında yüksek gerilim döneminin fitilini yakmıştı. İran ordusu, General Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla başkent Tahran'ın üstünde düşürdüğünü ve uçaktaki herkezin öldüğünü itiraf etmişti. Başkan Joe Biden, Trump'ın izlediği dış politika programını büyük ölçüde değiştireceğini Dışişleri Bakanlığı'na Perşembe günü yapmış olduğu ziyarette bütün dünya'ya ilan etti. Biden, Trump dönemine atıf yaparak, Rusya'nın agresif eylemleri karşısında Amerika'nın boyun eğdiği günlerin sona erdiğini açıkladı.
Trump'ın Almanya'dan asker çekme kararını askıya alan Biden'ın asıl sürprizi, Amerika’nin Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a vermiş olduğu askeri desteği sona erdirdiğini açıklaması oldu. Tim Linderking'i Yemen özel temsilcisi olarak atadığını belirten Biden, Yemen’deki operasyona verilen tüm desteğin çekileceğini söyledi. Buna silah satışının da dahil olduğunu belirtti.
'ABD geri döndü, diplomasi geri döndü' diyen Biden'ın halihazırda önündeki sıcak başlıklar şu şekilde: Tayvan, Yemen, İran, Myanmar, Libya, Suriye. Amerika, müttefiki Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmeyen Çin'le sık sık Güney Asya'da karşı karşıya geliyor. Biden döneminin ilk icraatı, USS John S McCain savaş gemisinin Tayvan Boğazı'na gönderilmesi oldu. Washington, Myanmar'da 1 Şubat tarihinde darbe yapan ordudan iktidarı devretmesini de istiyor. Çin'in kınamadığı darbecilere seslenen Biden, gözaltına alınan siyasilerin serbest bırakılması çağrısı da yaptı.