Dudak uçuğu sıklıkla dudaklar başta olmak üzere ağız etrafı, burun ve çenede ortaya çıkmaktadır. İçi su dolu veziküller halinde ortaya çıkmakta ve ortalama bir hafta sonra bu veziküller kabuk bağlayarak iyileşme göstermektedir.
Uçuk en sinir bozucu hastalıklar arasında yer alır. Genel olarak dudak ve çevresinde çıkar. Bununda beraber yüzün herhangi bir yerinde de çıkabilir. Acı verici bir durumdur. Kişi korktuğu zamanda çıktığı düşünülür. Bu durumda kişi duygusal ve stresli durumlarda virüs aktif hale gelerek dışa vurur. Bu durum sık sık yaşanıyorsa hemen doktora başvurmak gerekir. Kendi kendine de geçebilir fakat virüs kaynaklı olduğu için tıbbı yardım gerekir.
Detaylar galerimizin devamında...
Stres, heyecan, travma gibi psikolojik durumlar. Yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren hayat tarzı.
Soğuk algınlığı, grip ve ateşli hastalıklar gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı rahatsızlıklar. Aids, kanser ve organ nakli olan hastalarda kullanılan ilaçlar sebebiyle bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar.
Aşırı güneşe veya uv ışınlarına maruz kalma gibi fiziksel sebepler.
Bu virüse karşı henüz bir aşı geliştirilemedi. Hasatlığı önleyecek yani önlem alınabilecek bir durum da yok. Uçuğu olan ya da sık sık uçuk çıkaran insanlarla teması azaltmalı ve ortak eşya kullanmamalısınız.
Çoğunlukla bir kez uçuk çıkan yerde tekrar çıkması çözülemeyen diğer bir problemdir. Uçuğun ilaçla etkili bir tedavisi olmaması kişiye hem sosyal hayatta kısıtlanma hem de estetik açıdan rahatsızlık verebilir.